Prehrana


Prehrana za novu mamu

Bez obzira dojite li ili ne, vrlo je važno da vaša prehrana bude što zdravija. Možda Vam zbog trudnoće nedostaju određeni mikronutrijenti, a sve obveze koje dolaze s brigom o djetetu mogu biti vrlo iscrpljujuće. Trebat će vam uravnotežena prehrana koja će Vam pomoći da izdržite svakodnevne zahtjeve.

Ako dojite, trebat će Vam prehrana koja zadovoljava ne samo Vaše potrebe, nego i ona koja osigurava dovoljno hranjivih tvari za majčino mlijeko visoke kvalitete, kako bi se omogućio rast i razvoj Vaše bebe. To je osobito važno u prvih nekoliko mjeseci života djeteta kada su bebe ovisne samo o prehrani koju dobiju tijekom dojenja.

Ponovno je važno držati se prehrane koja je bogata svježim voćem i povrćem, dobiti potrebne vitamine i minerale, kao i vlakna za dobru probavu.

Dobri izvori ugljikohidrata su kruh, krumpir, riža, tjestenina i žitarice. Odaberite cjelovite inačice kad god možete i ostavite koru na krumpiru kada ga pečete, kako biste povećali količinu unesenih vlakana. Proteine možete dobiti iz mesa, jaja, ribe i mliječnih proizvoda. Grah, grašak i leća su dobra zamjena za meso. Kako se ne biste previše udebljali, preporučuje se da se uglavnom držite nezasićenih masnoća, poput biljnog ulja.

Možda ćete primijetiti da Vaše dijete reagira na određenu hranu koju jedete tijekom dojenja te ćete možda morati napraviti neke preinake u Vašem jelovniku. Opet se pokušajte držati različitih planova prehrane koliko god je to moguće, kako biste dobili dovoljno potrebnih hranjivih tvari.

Ne zaboravite piti puno vode kako biste bili hidrirani. Neke žene osjećaju povećanu žeđ kada doje.

Uključivanje i nekih vrsta masne ribe, bogate omega-3 masnim kiselinama (losos, pastrva, srdela, skuša) u vašu prehranu važno je i nakon trudnoće, pogotovo ako ste dojilja.1,7 Dokazano je da majčin dnevni unos od 200 mg DHA doprinosi normalnom razvoju mozga i očiju dojenčadi.

Ako sumnjate u podrijetlo ribe i brinete se o mogućim onečišćujućim tvarima ili ako vam je prikladnije uzimati dodatak prehrani, jednostavno se oslonite na PreMama duo jer sadrži točno potrebnu količinu DHA.

Međutim, ako niste sigurni u izbor prehrane, savjetujte se s liječnikom ili nutricionistom.

Što izbjegavati?

Trebali biste izbjegavati prerađenu i slatku hranu, jer je bogata kalorijama, ali je siromašna nutrijentima. Ona će Vam otežati vraćanje Vaše kilaže prije trudnoće.

Iako možete osjetiti da trebate više kofeina u borbi protiv umora, preporučuje se da unos kofeina bude što manji, jer on može učiniti Vaše dijete nemirnim i dodatno ometati Vaše vlastite obrasce spavanja. Imajte na umu da osim kave, i čaj, čokolada i određena bezalkoholna pića sadrže kofein te budite oprezni s njihovom upotrebom.

Tijekom dojenja treba izbjegavati alkohol i pušenje jer i oni mogu negativno utjecati na Vaše dijete.

Napokon, unatoč svim naporima i uloženog truda oko prehrane, teško je održavati istu razinu te često niste sigurni da su nutrijenti iz Vaše prehrane dostatni za Vaše potrebe. Zahvaljujući esencijalnim hranjivim tvarima PreMama duo je formulirana tako da i nakon trudnoće pomaže ženama, posebno majkama koje doje u očuvanju vlastitog zdravlja te zdravlja njihovih beba.