Menstrualni Ciklus


Kako se tijelo priprema za trudnoću

U idealnom slučaju, menstrualni ciklus traje 28 dana, ali ne brinite se ako Vaš ne traje. Počinje s prvim danom Vaše mjesečnice. Tijekom menstrualnog ciklusa jedan od jajnika proizvodi zrelo jajašce, spremno za oplodnju. Istodobno se maternica priprema za prihvaćanje oplođenog jajašca zadebljanjem endometrija (unutarnje sluznice maternice). Ako se jaje ne oplodi, tijekom sljedećeg razdoblja višak endometrija se raskida i odlazi kao dio menstrualnog krvarenja.

Jajašce može biti oplođeno do 24 sata nakon ovulacije, dok se kreće kroz jajovod prema maternici. Ako se oplodi, implantira se u sluznicu maternice i počinje se razvijati u bebu.

S druge strane, sperma može preživjeti nekoliko dana u vašem tijelu, čekajući da se jajašce oslobodi.

Stoga, kako biste povećali šanse za trudnoću, najbolje razdoblje za spolni odnos je nekoliko dana prije ovulacije i na sam dan ovulacije.


Postoje i određene promjene koje možete pratiti prilikom otkrivanja Vaših plodnih dana:


Promjena u cervikalnoj sluzi:

Sluz je vrlo važna jer pomaže spermijima da dođu do jajašca za oplodnju. Prije ovulacije, odmah nakon mjesečnice, grlić Vaše maternice proizvodi malo sluzi koja je gusta i ljepljiva, bijele ili neprozirne boje. Kako se približavate ovulaciji, proizvodnja sluzi će se povećati i postati kremasto bijele ili bijele boje. Oko ovulacije nastaje još više sluzi koja je tanja, prozirna i vrlo rastezljiva, poput sirovog jajeta. Ovo je vaše najplodnije razdoblje i imate najbolje šanse za trudnoću. Nakon ovulacije, vaša će sluz opet biti gusta i ljepljiva.


Bazalna tjelesna temperatura:

Bazalna tjelesna temperatura je temperatura koju vaše tijelo ima u mirovanju. Do ovulacije dolazi na početku porasta bazalne tjelesne temperature, koja traje oko 3 dana. Bazalnu tjelesnu temperaturu trebate mjeriti svaki dan u isto vrijeme, a najbolje je to raditi svako jutro prije izlaska iz kreveta, jer tijekom dana na nju utječu različiti čimbenici. Praćenje bazalne tjelesne temperature tijekom nekoliko mjeseci može vam pomoći da točnije predvidite kada ovulirate.

Postoje i drugi znakovi koji mogu biti korisni u predviđanju ovulacije, kao što su osjećaj boli u trbuhu ili simptomi slični PMS-u, kao što su nadimanje, bolne dojke ili promjene raspoloženja.

Naposljetku, priprema za trudnoću je prekrasno razdoblje prepuno ljubavi i pažnje između Vas i Vašeg partnera. Najbolje je da se previše ne brinete oko planiranog spolnog odnosa, već da se pokušate što više opustiti i uživati u intimnim trenucima.