Namjena i zašto je važna PreMama duo… začeće, trudnoća i dojenje

PreMama duo: Njega tijekom svih faza trudnoće

Trudnoća je jedno od najljepših i ujedno najćudljivijih razdoblja u životu jedne žene. Uistinu jest. Devet mjeseci ispunjenih bijesnim hormonima, mučninom, čudnim žudnjama i bolovima u leđima. Ali to je također vrijeme kada žene doslovno blistaju i pripremaju se za najveću ulogu u svom životu. Biti majka. Ali ako planirate zatrudnjeti, trenutno ste trudni ili već imate slatko klupko sreće, na pravom ste mjestu. Uskoro ćete krenuti na najljepše putovanje u svom životu. Zove se majčinstvo i divno je. A PreMama duo je posebno stvorena da brine o vama na svakom koraku.

30 dana brige o zdravlju

Dakle, kako bismo vam pomogli i vodili vas na vašem novom putovanju, stvorili smo PreMama duo. Dodatak prehrani za trudnice koji sadrži vitamine, minerale i omega-3 masne kiseline (DHA i EPA), podijeljen je u tablete i kapsule. Svaka tableta sastoji se od 11 vitamina i 10 minerala, a kapsule sadrže omega-3 masne kiseline. Jedna tableta i jedna kapsula PreMama duo dnevno mogu doprinijeti vašim dnevnim potrebama za vitaminima i mineralima. Svako pakiranje PreMama duo sadrži 30 tableta i 30 kapsula. To je dodatak prehrani posebno formuliran za žene koje planiraju trudnoću, koje su već trudne i za dojilje.  

Pogledajmo pobliže sva putovanja. Pokušaj začeća može biti borba za buduće roditelje. To može biti emocionalno iscrpljujući izazov i može potrajati.

Trudnoća je u svakom slučaju uzbudljivo putovanje. Ali i razdoblje nakon poroda je ispunjeno iznenađenjima. Imate slatki mali zamotuljak radosti u ovom razdoblju i to čini stvari još zabavnijima. No, idemo kroz svako razdoblje. Korak po korak i ukratko pogledajte što je najvažnije.


Pokušaj začeća...

Prije svega, pogledajmo male trikove i savjete za dame koje pokušavaju zatrudnjeti. Što trebate učiniti kako biste pripremili svoje tijelo za trudnoću.

Bitno je da se tijelo buduće majke pripremi za zdravu trudnoću.

Prvih nekoliko tjedana trudnoće nakon začeća presudni su za razvoj djetetovih organa, a nije rijetkost da žena u tom razdoblju još uvijek nije svjesna da je trudna.

Zdrava prehrana važna je za dobivanje potrebnih hranjivih tvari za pripremu tijela za trudnoću. Osim redovite i zdrave prehrane, svakodnevno uzimanje PreMama duo pomaže vam da unesete najvažnije mikronutrijente u razoblju planiranja začeća. Stoga je važno početi uzimati PreMama duo čim počnete planirati začeti bebu.


A što trebate učiniti kada zatrudnite?

Trudnoća je vjerojatno jedno od najljepših razdoblja u životu svake žene. Istovremeno, ovo je razdoblje intenzivnog razvoja djetetova tijela. I razdoblje povećane potrebe za energijom i hranjivim tvarima i za majku i za bebu. Ali ima i kvaka. Stari mit da biste trebali jesti za dvoje je upravo to – MIT! Nema potrebe „jesti za dvoje“. Zapravo, trudnica bi trebala jesti samo 300 kalorija više od žene koja nije trudna. Međutim, umjesto toga trebate biti usredotočeni na pravilnu prehranu.

Osim redovite i zdrave prehrane, svakodnevno uzimanje PreMama duo pomaže vam da unesete najvažnije mikronutrijente potrebne tijekom trudnoće i razvoja vašeg djeteta.4

Što nas vodi do dojenja...

Dojenje je prekrasan čin povezivanja mame i bebe. I vjerojatno će se većina mama odlučiti za dojenje svoje bebe. To je jedna od najkorisnijih i najljepših stvari koje možete učiniti za svoju bebu i sebe. A to također može biti nutricionistički izazov jer će prvih nekoliko mjeseci svog života vaša beba vjerojatno ovisiti samo o prehrani koju dobiva kroz dojenje.

Potrebe za energijom i prehranom također se povećavaju tijekom dojenja, ne samo zbog osiguravanja pravilne prehrane za bebu, već i zbog podržavanja majčinog tijela i razine energije tako važne za ovo razdoblje.1O proizvodu i sastavu

PreMama duo je dodatak prehrani za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje koji sadrži vitamine, minerale i omega-3 masne kiseline (DHA i EPA), podijeljene u tablete i kapsule. Svaka tableta sadrži 11 vitamina i 10 minerala, a kapsule su bogate omega 3-masnim kiselinama.

Potpuni sastav mikronutrijenata u PreMama duo prikazan je u sljedećoj tablici:


Tablete PreMama duo

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (1 tableta=1,26 g) % PU*
Kalcij 200 mg 25 %
Vitamin C 85 mg 106 %
Magnezij 56 mg 15 %
Niacin 18 mg 113 %
Željezo 15 mg 107 %
Vitamin E 15 mg 125 %
Pantotenska kiselina 6 mg 100 %
Cink 5 mg 50 %
Mangan 2 mg 100 %
Vitamin B6
1,9 mg 136 %
Tiamin 1,4 mg 127 %
Riboflavin 1,4 mg 100 %
Bakar 1 mg 100 %
Folat 400 µg 200 %
Jod 150 µg 100 %
Selen 60 µg 109 %
Molibden 50 µg 100 %
Krom 30 µg 75 %
Biotin 30 µg 60 %
Vitamin D 10 µg 200 %
Vitamin B12 2,6 µg 104 %

*Preporučeni dnevni unosKapsule PreMama duo

Sastojci u preporučenoj dnevnoj dozi (1 kapsula=0,66 g)
Riblje ulje 445 mg
-od kojeg:
DHA (dokozaheksaenska kiselina) 200 mg
EPA (eikozapentaenska kiselina) 43 mg
Vitamin Е (D-alfa-tokoferol) 3,3 mg (27,5% PU* )


Ključni sastojci proizvoda PreMama Duo i njihova važnost

Folna kiselina

Evo jedne zanimljive činjenice, moje dame. Folna kiselina je dobra za svaku ženu10, bez obzira na godine, i bez obzira pokušavate li zatrudnjeti ili ste već trudni.

Folna kiselina je posebno važna za trudnice. Mogli biste pitati zbog čega. Pa, zato jer A) nije kiselina sama po sebi, nego vitamin. I B) jer je niska razina folne kiseline kod majke rizičan faktor za razvoj oštećenja neuralne cijevi kod fetusa u razvoju. Neuralna cijev oblikuje bebin mozak i leđnu moždinu, neophodnu za živčani sustav.1, 2

Folna kiselina zato je bitna ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama u prvom tromjesečju jer se dodatnim unosom folne kiseline povećava razina folata majke. Koristan učinak postiže se dodatnim dnevnim unosom od najmanje 400 mikrograma folne kiseline tijekom jednog mjeseca prije začeća i tijekom prva tri mjeseca trudnoće11. Oštećenje neuralne cijevi kod fetusa u razvoju ima višestruke čimbenike rizika te izmjena jednog od tih čimbenika rizika može, ali i ne mora imati blagotvoran učinak. Spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u obliku dodatka prehrani smanjuje postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80% jedno je od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća12. Dakle, možete razumjeti zašto je dobro da ga trudnice uzimaju.

Veliki razvoj mozga i leđne moždine događa u prvom tromjesečju trudnoće. Tih prvih 12 tjedana je presudno i zato se u tom periodu preporučuje dodatan unos folne kiseline. U idealnom slučaju, počet ćete uzimati folnu kiselinu najmanje 3 mjeseca prije nego što zatrudnite, ali opće pravilo je… Nikad nije prerano da počnete uzimati folnu kiselinu.

Pa, zaključimo… Postoji nekoliko načina na koje možete unositi folnu kiselinu u organizam:

a) kroz hranu bogatu folnom kiselinom poput „obogaćenih“ žitarica, kruha, riže, tjestenine i drugih proizvoda od žitarica.

b) svoje dnevne potrebe za folnom kiselinom možete osigurati putem dodataka prehrani. Folna kiselina je jedan od 11 vitamina koji se nalaze u PreMama duo. Preporuča se uzimanje 400 mikrograma folne kiseline prije začeća i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće 2, tako da možete početi odmah. Pod pretpostavkom da pokušavate zatrudnjeti.


Quatrefolic aktivna folna kiselina

Zašto folna kiselina?

Od svih nutrijenata, folna kiselina jedan je od najvažnijih u periodu planiranja trudnoće i same trudnoće, zahvaljujući njenoj ulozi u sintezi DNA i formiranju crvenih krvnih stanica.

Pretvorba folne kiseline u aktivnu folnu kiselinu

Folna kiselina i folati iz hrane nisu biološki aktivni.

Moraju proći kroz proces pretvorbe u metabolički aktivni oblik 5-metiltetrahidrofolat (skraćeno 5-MTHF), uz pomoć enzima metilentetrahidrofolatreduktaza (MTHFR).Dio populacije, zbog jedinstvenih genetskih obrazaca, ima polimorfne oblike ovog enzima i ne proizvode odgovarajući ili učinkovit MTHFR.

Aktivna folna kiselina u sklopu dodataka prehrani za trudnice ima brojne prednosti u odnosu na sintetičku folnu kiselinu:

 • - 5-MTHF je odmah dostupna (ne zahtjeva metaboličku aktivaciju)
 • - Eventualne MTHFR mutacije NE utječu na raspoloživost
 • - Poboljšana bioraspoloživost za majku i dijete
 • Kada preporučiti?

  Uzimanje dodatka prehrani PreMama duo preporuča se:

 • - minimalno 3 mjeseca prije planiranog začeća
 • - tijekom cijele trudnoće
 • - u periodu laktacije – oko 6 mjeseci
 • Vitamin D

  Pa, da budemo iskreni, tijekom trudnoće trebate puno vitamina i minerala. Međutim, vitamin D je jedan od najvažnijih koje treba uzimati tijekom cijele trudnoće. Zašto?

  Prije svega, vitamin D ima ulogu u imunološkoj funkciji, ima ulogu u procesu diobe stanica i zdravlju kostiju. Vitamin D doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava, potiče normalnu apsorpciju kalcija i fosfora u tijelu te održava potrebnu razinu kalcija u krvi, važnog za zdrave zube i kosti.1

  Međutim, prije nego što se posavjetujete sa svojim liječnikom o tome koje dodatke prehrani i prenatalne proizvode uzeti, prošećite. Ako je vani sunčan dan, 20-minutna šetnja može učiniti čuda za razinu vitamina D. Vitamin D apsorbiramo kroz kožu, pa kratka šetnja parkom može biti dobra za dobrobit na različitim razinama. Osim umjerene tjelovježbe, dobit ćete i malo vitamina D.

  Neke namirnice također su bogate vitaminom D. Žumanjci, obogaćena hrana poput žitarica i soka od naranče te riba poput lososa su odličan izbor. Međutim, prenatalni proizvodi poput PreMama duo također pomažu.

  Preporuča se da trudnice uzimaju 10 mikrograma vitamina D dnevno, kako bi održale adekvatne zalihe vitamina D tijekom trudnoće i dojenja, što je važno i za majku i za bebu. To je posebno važno za žene koje su stalno kod kuće ili borave u zatvorenom prostoru dulje vrijeme.2

  Svaka PreMama duo tableta sadrži 10 mikrograma vitamina D, prema preporuci. Stoga, za više informacija razgovarajte sa svojim ginekologom ili farmaceutom i isprobajte PreMama duo.


  Jod

  Većina nas svoju dnevnu dozu joda dobiva putem jodirane soli. Ali trudnoća je posebno važno vrijeme za unos joda u organizam. Zaista jest. Jod doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji, normalnoj proizvodnji hormona i normalnoj funkciji štitnjače. Zapravo, trudnice trebaju gotovo 50% veći unos joda nego prosječna odrasla osoba14,15. Stoga je važno da se, ako ste trudni ili dojite, brinete o unosu joda.1,3

  Međutim, ako unosite jod putem soli, pazite na količinu soli koju unosite. Veća je vjerojatnost da će trudnice razviti visoki krvni tlak. Dakle, obična jodirana sol mogla bi učiniti više štete nego koristi.
  Dnevni unos joda također možete dobiti iz namirnica kao što su mlijeko s malo masti, velika jaja i konzervirana tuna.

  Ali ako ste zabrinuti zbog visokog krvnog tlaka, tijekom trudnoće, dodatak prehrani može pomoći u sprječavanju manjka joda. Svi dobri prenatalni dodaci prehrani trebali bi sadržavati jod, a PreMama duo izvrstan je izbor za unos biranih mikronutrijenata. Pregledajte našu stranicu za više informacija.

  Zapamtite, potrebe za jodom povećavaju se tijekom trudnoće i dojenja, stoga je važno da trudnice i dojilje imaju adekvatan unos joda, koji se može postići uzimanjem dodataka prehrani kao što je PreMama duo.


  Željezo

  Trudnice imaju veći rizik za razvoj anemije. Anemija je stanje u kojem nemate dovoljno zdravih crvenih krvnih stanica da prenose dovoljno kisika u tjelesna tkiva. Ne brinite. Nije tako ozbiljno kao što zvuči. Međutim, nedostatak željeza tijekom trudnoće može vas učiniti umornom i iscrpljenom.

  Kao da se trudnice i bez toga ne osjećaju umorno i iscrpljeno!

  Jednostavne promjene u svakodnevnoj prehrani mogu pomoći u prevenciji anemije. Nemasno crveno meso, perad, tamnozeleno lisnato povrće i riba su dobar izvor željeza. Ali željezo također možete unositi putem dodataka prehrani. PreMama duo može biti izvrsna opcija za vaše dnevne potrebe za željezom jer upravo je željezo jedan od 10 minerala koji se nalaze u PreMama duo tabletama.

  PreMama duo sadrži željezo koje doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji, normalnom stvaranju crvenih krvnih stanica i hemoglobina, normalnom transportu kisika u tijelu, normalnom metabolizmu stvaranja energije te smanjenju umora i iscrpljenosti.1

  Ali ako niste sigurni koji plan prehrane treba slijediti kako biste smanjili mogućnost pojave anemije, najbolje je konzultirati se s nutricionistom. Specijalist za prehranu ili dijetetičar može dati izvrstan plan prehrane koji će biti od koristi vama i vašoj bebi.


  Vitamin C

  Vitamin C važan je za vas mamu, ali i za vašu bebu. Vitamin C je vitamin topiv u vodi i snažan antioksidans13. I važno je da ga uzimate bez obzira jeste li trudni ili ne.

  Vitamin C doprinosi normalnoj funkciji imunološkog sustava i povećava apsorpciju željeza u tijelu. Pomaže smanjiti simptome umora i iscrpljenosti koje žene često imaju tijekom trudnoće ili dojenja.

  A vitamin C možete dobiti kroz obilje izvrsnog voća i povrća. Naranče su izvrstan izvor vitamina C, a isto tako i paprika. Voće poput jagoda je ukusno i bogato vitaminom C, ali i crni ribiz.11

  Naravno, vitamin C možete unijeti u organizam prehranom, ali i prenatalnim proizvodima. Unos vitamina C putem dodatka prehrani je izvrsna nadopuna raznovrsnoj prehrani u cilju zadovoljenja povećanih potreba organizma za vrijeme trudnoće. A PreMama duo je jedan od takvih dodataka prehrani.

  Omega-3 i DHA (dokosaheksaenska kiselina)

  Znate li da većina trudnica ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina, barem u prvim mjesecima trudnoće?16 Da, dobro ste čuli.

  Kako bi se osigurale dovoljne količine DHA, trudnicama i majkama koje doje savjetuje se da konzumiraju masnu ribu poput lososa, pastrve, sardina ili skuše. Dakle, glavni prehrambeni izvor omega-3 masnih kiselina su plodovi mora, a trudnice u Hrvatskoj zapravo često ne konzumiraju adekvatne količine ribe i drugih plodova mora12.

  Dakle, dobar način za dodatni unos omega-3 masnih kiselina, uz raznovrsnu prehranu, jesu dodaci prehrani. Budući da ih trudnice trebaju nešto više nego druge žene.

  PreMama duo sadrži ukupno 445 mg ribljeg ulja od kojeg je 200 mg DHA (dokozaheksaenska kiselina) i 43 mg EPA (eikozapentaenska kiselina). Znanstveno je dokazano da unos dokozaheksaenske kiseline (DHA) tijekom trudnoće i dojenja doprinosi normalnom razvoju oka i mozga fetusa i dojenčadi. Povoljan učinak postiže se unosom 200 mg DHA na dan uz preporučeni dnevni unos omega-3 masnih kiselina za odrasle, npr. 250 mg DHA i eikozapentaenske kiselina (EPA).1

  PreMama duo bi mogao biti vaš izbor kada je u pitanju unos omega-3 masnih kiselina u trudnoći.  Preporučeni dnevni unos dodatka prehrani PreMama duo i način primjene

  PreMama duo se sastoji od tableta i kapsula. Ženama koje planiraju trudnoću, trudnicama i majkama koje doje preporučuje se uzimanje jedne tablete i jedne kapsule u bilo koje doba dana, najbolje nakon jela.


  PAKIRANJE

  Svako pakiranje PreMama duo sadrži 30 tableta i 30 kapsula.


  UPUTA O PROIZVODU


  Premama DUO

  začeće, trudnoća i dojenje
  11 vitamina
  10 minerala
  S DHA
  30 tableta
  30 kapsula