Dojenje


Je li dojenje za mene pravi odabir?

Majčino mlijeko je najbolji odabir za bebu jer je savršeno formulirano. Vaše mlijeko sadrži sve potrebne hranjive sastojke i štiti dijete od infekcija i bolesti.

Dojenje je korisno i za Vas. Pomaže Vašem tijelu da vrati svoj oblik prije trudnoće i može smanjiti rizik od raka dojki i jajnika, osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti i pretilosti. Zapamtite, dojenje je jeftino i majčino mlijeko je lako dostupna hrana za Vaše dijete.

Za neke žene dojenje je prirodno i lako dok je drugima teže i potrebno im je više strpljenja i odlučnosti, pogotovo ako su prvi put postale mame.

Međutim, postoje određeni razlozi kada žena ne može dojiti ili ako dijete ima problema s hranjenjem, jer je proizvodnja mlijeka povezana s potražnjom. Mnoge žene tijekom dojenja osjećaju bol, imaju napuknute bradavice, čak i blokirane kanaliće i infekcije, što može biti vrlo izazovno i na kraju dovesti do odluke da se ne doji, osobito ako to utječe na emocionalno zdravlje. Neke žene mogu razviti ozbiljnu anemiju ili druga zdravstvena stanja, kada se ne preporučuje dojiti.

Nakon što ste pažljivo razmotrili opcije i odlučili ne dojiti, nemojte zbog toga osjećati krivnju. Adaptirano mlijeko će osigurati Vašoj bebi sve što joj je potrebno za rast i razvoj. To je također dobra prilika da se Vaš partner uključi u ovaj proces, a za Vas to može značiti manje brige da će se sve što jedete i pijete prenijeti Vašoj bebi.

Bez obzira na to jeste li odlučili dojiti ili ne, proces hranjenja je sjajan način uspostavljanja povezanosti s Vašom bebom, tako što ćete ju držati blizu sebe, uspostaviti kontakt očima te lagano i nježno razgovarati. Naposljetku, roditeljstvo je više od dojenja.

Odlučili ste dojiti ...

Prvih nekoliko dana Vaše će dojke proizvoditi žućkasto obojenu tekućinu, kolostrum. Kolostrum je važan kako bi pomogao probavnom sustavu Vašeg djeteta da uspostavi funkciju koju ima i zaštiti ga od infekcija. Nakon toga će Vaše grudi početi proizvoditi mlijeko, a Vi ćete početi osjećati da su one punije i toplije.

Najzahtjevnije razdoblje je tijekom prvog mjeseca, kada i Vi i Vaša beba tek učite tehniku dojenja. Hranjenje će vjerojatno biti češće i duže, sve dok beba ne stekne određenu snagu i ritam. Važno je znati da dojenje potiče stvaranje mlijeka, tako da će se količina mlijeka koju ćete proizvesti povećati ili smanjiti ovisno o tome koliko često dojite bebu. Stoga se preporučuje da dojite Vaše dijete kad god ono pokazuje zanimanje za dojenje (odgovorno hranjenje), iako se na početku može činiti da ne uspijete napraviti ništa jer cijelo vrijeme dojite.

Kada je dijete gladno, može postati nemirno, sisati prste ili šaku, ili okrenuti glavu i otvoriti usta. Najbolje je da bebu odmah nahranite, jer bebu koja plače može biti teško nahraniti.

Kako dojiti?

Dojenje je tehnika koju i majka i beba trebaju usvojiti, a to može potrajati neko vrijeme, pa ćete trebati puno strpljenja. Ako ste prvi put mama, vrlo je važno naučiti tehniku dojenja. Stoga, ako već niste išli na tečaj dojenja, možete se posavjetovati s babicom kako bi vam pomogla da naučite tehnike dojenja i podijelite važne savjete. To će Vam pomoći da budete sigurni da se Vaša beba pravilno hrani i poveća Vaše samopouzdanje kako biste ustrajali u svojoj odluci da dojite.

Dijete možete dojiti u različitim položajima, ali važno je da se udobno smjestite. Možete koristiti jastuke i podloge ako Vam koriste. Glava i tijelo Vaše bebe trebaju biti u istoj ravnini, a potpora treba biti na vratu, ramenima i leđima, tako da bebe mogu pomicati glavu kako bi lakše mogle gutati. Dijete treba prinijeti na dojku da bi ju čvrsto zahvatila i imala pravilan čvrst hvat, a ne da dojka bude samo prislonjena na usta djeteta. Najbolje je usmjeriti djetetov nos prema bradavici kako bi beba otvorila usta. Vrlo je važno da vaša beba cijelim ustima zahvati dojku, tako da cijela bradavica završi u ustima. Njihovu glavu treba lagano nagnuti unatrag i najprije njihovu bradu prisloniti na dojku, tako da je nos prohodan za disanje.

Najbolje je naizmjence zamijeniti lijevu i desnu dojku na svakom podoju. Za vrijeme jednog podoja, ako se Vaše dijete hrani s obje dojke, pokušajte najprije isprazniti jednu dojku, a zatim pređite na drugu. To je važno jer je početna količina mlijeka tekuća, a slijedeća je gusta i bogata kalorijama.

Možda ćete primijetiti da imate višak ili manjak mlijeka u Vašim grudima. To je normalno, a vrijeme proizvodnje mlijeka trebalo bi se uskladiti s obrascem hranjenja Vaše bebe.

Ako imate višak mlijeka u grudima, više nego što Vaša beba može pojesti, pokušajte pritisnuti dojku da nešto od viška mlijeka iscuri prije nego što dojite dijete. Može doći do curenja mlijeka iz Vaših dojki što je normalno i pokazuje da imate dovoljno mlijeka. Za Vašu veću ugodu mogu Vam koristiti jastučići za dojke.

Trebate biti svjesni da višak mlijeka, ako se ne isprazni duže vrijeme, može uzrokovati upalu tkiva dojke, koja se naziva mastitis. Vaše grudi bi bile crvene, otečene, vruće i bolne. A također možete dobiti simptome poput groznice i glavobolje. Važno je nastaviti dojenje bebe, jer je to najbolji način da se mastitis izliječi. Ako se nakon nekoliko dana simptomi i dalje javljaju, posjetite Vašeg liječnika.

Možda ćete također osjetiti manje stvaranje mlijeka i primijetiti da je Vaše dijete uznemireno nakon dojenja i ne dobiva na težini. U tom slučaju razmislite o korištenju adaptiranog mlijeka uz dojenje i razgovarajte o toj mogućnosti s djetetovim pedijatrom.

Dobiva li moje dijete dovoljno mlijeka?

Vjerojatno jedna od najvećih briga koju većina novih majki koje doje ima u prvim danima života djeteta je dobiva li beba dovoljno mlijeka. Ne možete izmjeriti količinu mlijeka koju proizvodite, ali postoje određeni znakovi koje možete pratiti. Nakon dojenja beba bi trebala biti zadovoljna i sretna. Mokre i suhe pelene također su dobar pokazatelj. Nakon nekoliko dana beba bi trebala imati najmanje 6 mokrih (teških) pelena u 24 sata, a vrlo je važno da je stolica mekana i žućkaste boje.

Normalno je da Vaše dijete tijekom prva dva tjedna izgubi dio svoje početne tjelesne težine, ali onda bi ju trebalo početi dobivati, što je također pokazatelj ima li dovoljno mlijeka.

Dojenje ne bi smjelo biti bolno, ali prvih nekoliko dana Vaše bradavice mogu biti bolne, što je normalno. Ako su Vaše bradavice suhe, napuknute ili krvare, Vaša beba vjerojatno ne prihvaća cijelu dojku i nema dobar hvat. Možete pokušati koristiti proizvode za njegu bradavica tijekom dojenja, ali je najbolje da se konzultirate s Vašim liječnikom kako biste omogućili pravilno dojenje.

Neka dojenje bode ugodno

Za veću ugodu tijekom dojenja možete razmisliti o nošenju posebnih grudnjaka koji su vrlo praktični i omogućavaju trenutačan pristup dojkama. Također je prikladno nositi udobne majice i majice s gumbima na prednjoj strani, a ako dojite na otvorenom, šal oko ramena omogućit će Vam više intimnosti i udobnosti.