Način života


Savjeti za životni stil nove mame

Sada kada je Vaša beba stigla, započinjete novu fazu u životu. Odmah nakon porođaja, neke se žene osjećaju vrlo sretno i uzbuđeno, ali ne brinite ako se Vi tako ne osjećate, jer je sasvim normalno u početku imati „zbrkane emocije“.

Ako ste prvi put mama, svaka sitnica vezana uz Vašu bebu za vas će biti novo iskustvo, što bi moglo biti i lijepo i naporno u isto vrijeme.

Nedostatak sna tijekom noći je vjerojatno najveći izazov za svaku mamu i može utjecati na Vas i fizički i emocionalno. Pratite ritam Vašeg djeteta i odmarajte se kad Vaše dijete spava. Naučite odrediti prioritete, učiniti samo ono što je potrebno a ostale kućne obveze što češće ostaviti drugima. Sasvim je u redu tražiti pomoć i prihvatiti ju kada se ona ponudi.

Neke žene mogu proći kroz depresiju nakon poroda. Obično bi se osjećale tužno, nemoćno, nesigurno i tjeskobno ili preosjetljivo. Ako imate takve osjećaje, otvoreno razgovarajte o njima i tražite pomoć i podršku. Možete razgovarati o tome s Vaši, liječnikom, ali i obitelji i prijateljima, a posebno s majkama koje su to „već prošle“.

Brinite o sebi!

Nakon poroda Vaše tijelo će također proći određene promjene. Imat ćete vaginalno krvarenje idućih nekoliko tjedana, a kako se maternica povlači natrag, možete osjetiti bolove u trbuhu.

Neke žene imaju problema s hemoroidima koji će vjerojatno nestati nakon nekoliko dana.

Iako je sve to normalno, obavezno redovito posjećujte Vašeg liječnika kako biste obavili potrebne preglede i razgovarali o svemu što se događa Vašem tijelu.

Unatoč dolasku djeteta u Vašu obitelj i svim obvezama koje sada imate, normalno je da nađete vremena za sebe. To će Vam pomoći da se opustite i smirite svoje duševno stanje. Možete pokušati odrediti vremenski raspored kada će Vaš partner ili drugi član obitelji provesti neko vrijeme s djetetom bez Vaše prisutnosti. Ne koristite ovo slobodno vrijeme da biste uhvatili korak s kućnim obvezama, nego ga iskoristite da ponovno uspostavite vezu sa sobom i radite ono što volite raditi. I nemojte se osjećati krivima zbog toga! Zapamtite,Vaše emocionalno zdravlje je važno za Vas i za cijelu obitelj.

Također možete razmisliti o ponovnom uspostavljanju rutine za vježbanje kako biste se osjećali snažnijima i opuštenijima a koja će Vam i pripomoći da vratite svoj prethodni oblik tijela. U početku bi bilo najbolje početi oprezno, ne pretjerivati. Razgovarajte s Vašim liječnikom prije donošenja bilo kakvih odluka.

Vezano za Vaš spolni život, nemojte se brinuti ako Vam je potrebno neko vrijeme prije nego što se Vaš spolni nagon vrati. Prolazite kroz velike fizičke i emocionalne promjene, a uz majčinske dužnosti koje sada imate, te kraći i isprekidaniji san, to je sasvim normalno i očekivano. Kada se budete osjećali spremnima za spolni odnos, u redu je imati ga ako je Vaše vaginalno krvarenje prestalo. Ipak, uvijek je najbolje posavjetovati se s Vašim ginekologom.

I opet, briga o sebi znači i vođenje računa o zdravoj prehrani a uzimanje dodataka prehrani kao što je PreMama Duo pomoći će Vam održati korak s majčinstvom te osigurati uvjete za stvaranje kvalitetnog majčinog mlijeka za Vaše dijete.

Naposljetku, briga o maloj bebi je ujedno i jedan od najljepših i najzahtjevnijih poslova za svaku ženu. Koliko god je važno da se dobro brinete o svojoj bebi, također je važno da se brinete o svojim potrebama. Ne zaboravite čestitati sebi na svemu što ste do sada postigli i uživajte u svakodnevnom životu Vašeg djeteta, jer će odrastati u tren oka.