Putovanje trudnoće


Dobrodošli u kalendar trudnoće PreMama duo!

Kalendar trudnoće PreMama duo pomaže Vam da saznate kako napreduje Vaša trudnoća, a ujedno Vam pruža informacije o promjenama koje se događaju Vašem tijelu, kao i tijekom razvoja Vaše bebe u svakoj fazi trudnoće.

Sljedeće informacije pomoći će Vam da bolje razumijete promjene koje se događaju Vašem tijelu, kao i razvoj Vaše bebe za svaku fazu trudnoće.

0-8 tjedana trudnoće

Vaše tijelo

Čestitamo, trudni ste!
U ovom razdoblju se mnogo žena ne osjeća niti izgleda drugačije, ali to nije razlog za zabrinutost. Ako se osjećate drugačije, vjerojatno ste umorniji nego inače ili čak iscrpljeni, pa se može javiti vrtoglavica. Mnoge trudnice osjećaju mučninu koja može biti praćena povraćanjem. Ta mučnina se naziva „jutarnja mučnina“ iako se može pojaviti u bilo koje doba dana ili noći, a ako nemate sreće, ona može trajati cijeli dan. To također nije razlog za brigu – „jutarnja mučnina“ je znak zdrave trudnoće i vjerojatno ćete se osjećati mnogo bolje nakon 13. - 14. tjedana trudnoće.

U tom razdoblju Vaš metabolizam će se neznatno pojačati i počet ćete dobivati na težini. Vaše će grudi vjerojatno biti osjetljivije. Češće možete imati zatvor ili češću potrebu za mokrenjem. Ipak, konzumacija vode, kao i svježeg voća i povrća ne smije se smanjivati.

Ako već niste posjetili Vašeg ginekologa, sada je vrijeme da rezervirate prvi termin kako biste potvrdili trudnoću i dobili početne informacije i savjete.

Vaša beba

U ovom razdoblju trudnoće, do 8. tjedna, svi unutarnji organi bebe će biti na pravom mjestu, iako se još puno toga tek treba razviti. Na kraju tog razdoblja beba će početi nalikovati tipičnom izgledu djeteta i obično je duga oko 2,5 cm. Srce će početi kucati što se može čuti na ultrazvuku, i to oko 180 udara u minuti. To pokazuje da već postoji cirkulacija krvi u malom tijelu.

9-12 tjedana trudnoće

Vaše tijelo

Ako ste među ženama koje imaju „jutarnju mučninu“ ili se osjećate umorno zbog trudnoće, dobra je vijest da će se od sada simptomi najvjerojatnije početi povlačiti. Do ovog trenutka vaša je maternica narasla na veličinu grejpa. Isto tako možete osjetiti promjene na koži lica, poput gubitka boje u obliku tamnijih mrlja zvanih melasma, koje će nestati nakon trudnoće. Kako se Vaše grudi i donji dio trbuha povećavaju, možete razmisliti i o nabavljanju odgovarajućeg grudnjaka i odjeće.

Vaša beba

Do kraja ovog razdoblja Vaše dijete dobiva izgled ljudskog bića, iako je dugo samo oko 6 cm, od vrha glave do stražnjice. Nećete to još moći osjetiti, ali bebe su aktivne i kreću se u vašoj maternici. One mogu pomicati ruke, istezati prste, spolni organi se počinju oblikovati, iako se još uvijek ne mogu vidjeti na ultrazvuku. Ultrazvučni pregled u tom razdoblju će potvrditi otkucaje srca Vašeg djeteta.

13-16 tjedana trudnoće

Vaše tijelo

U ovom razdoblju trudnoća postaje vidljiva, budući da trbuh raste. Vjerojatno ste dobili oko 2,5 - 4,5 kg i vrijeme je za prikladnu odjeću. Budući da su mučnina i umor prošli, preporučljivo je da počnete vježbati primjereno Vašoj trudnoći, što će Vam pomoći da ostanete u formi i pripremite se za porod.

Vaša beba

To je razdoblje intenzivnog rasta Vaše bebe, a u posljednja 4 tjedna beba je udvostručila svoju duljinu i sada je teška oko 130 g. Vanjski spolni organi već su formirani i Vaš liječnik bi trebao moći na ultrazvučnom pregledu otkriti očekujete li djevojčicu ili dječaka. U ovoj fazi Vaše dijete počinje sisati prst, a ako imate sreće, možda ćete imati priliku ovo vidjeti na ultrazvuku. Vaša beba već ima svoje otiske prstiju.

17-20 tjedana trudnoće

Vaše tijelo

Čestitamo, na pola ste puta! Vjerojatno ćete primijetiti da se u ovom razdoblju ne povećava samo trbuh, nego i bedra i stražnjica. Naravno, nema razloga za zabrinutost, jer je to prirodan proces kojim Vaše tijelo stvara zalihe masnoća koje ćete kasnije koristiti kada budete dojili. Neke se strije mogu pojaviti i na trbuhu i dojkama. Možete lagano koristiti neku kremu ili ulje na dojkama i koži trbuha za masiranje, kako biste zadržali njihovu mekoću i elastičnost. Kako Vaše dijete raste, možete početi osjećati žgaravicu, što je također normalno. Preporučljivo je jesti manje porcije hrane, izbjegavati alkohol, začine i ostalu hranu ili pića za koje smatrate da pogoršavaju simptome. Ako je potrebno, postoje lijekovi koji su sigurni za trudnice a preporuku za njih će vam dati Vaš liječnik ili ljekarnik.

Vaša beba

Osjetila bebe se brzo razvijaju i mogu čuti zvukove kroz maternicu. Iako su još uvijek male, sada možete osjetiti njihove pokrete. Kosa počinje rasti, a u desnima se formiraju prvi zubi. Živčani sustav se brzo razvija, a razvojem mišića bebe počinju stjecati kontrolu nad svojim pokretima. Bebe su duge oko 15 cm, od vrha glave do stražnjice i teže oko 270 g. Do 20. tjedna koža Vaše bebe je prekrivena bijelom, masnom supstancom zvanom verniks, za koju se smatra da štiti kožu tijekom mnogih tjedana u plodnoj tekućini.

21-24 tjedana trudnoće

Vaše tijelo

Kako Vaš trbuh raste, trudnoća postaje sve primjetnija drugima. U ovom razdoblju trudnoće Vaša će maternica početi raditi vježbe u obliku kontrakcija koje se nazivaju Braxton-Hicksove kontrakcije, koje zapravo pomažu pri pripremi za porod. S vremena na vrijeme osjetit ćete ukrućivanje trbuha nekoliko sekundi, što je i način na koji se te lažne kontrakcije manifestiraju. Vaše dojke također počinju biti osjetljivije zbog hormonskih promjena koje ih pripremaju za dojenje. Iz njih već može curiti malo mlijeka, što je sasvim normalno.

Vaša beba

Do kraja ovog razdoblja beba je narasla na oko 20 cm mjereno od vrha glave do stražnjice i ima više od 600 grama. Na kraju 24. tjedna oči se prvi put otvaraju. Njihove crte lica su oblikovane i sada nalikuju izgledu bebe koju ćete vidjeti nakon poroda. Ritam njihovog srca se usporava na oko 140 - 150 otkucaja u minuti. Otprilike u to vrijeme, beba je prekrivena finim, mekim dlačicama zvanima lanugo. Vjeruje se da lanugo dlačice imaju ulogu u očuvanju temperature bebe. Obično nestaju prije rođenja, no neke od njih mogu ostati na koži vaše bebe čak i nakon rođenja, a nakon toga mogu otpasti. Vaša beba sada ima cikluse spavanja i budnosti, koje možete primijetiti u sljedećem razdoblju, a koje možda nisu usklađene s vašim ritmom. Vaša beba tijekom cijele trudnoće dobiva kisik preko posteljice. U ovom trenutku pluća još nisu u stanju pravilno raditi sama, ali Vaša beba trenira disanje kako bi se pripremila za život izvan maternice. Do 24. tjedna trudnoće beba ima šanse za preživljavanje ako se rodi, ali postoji povećan rizik od invalidnosti.

25-28 tjedana trudnoće

Vaše tijelo

Vaš trbuh i grudi postaju sve veći i morate prilagoditi svoje pokrete novim „proporcijama“. Možete početi osjećati pritisak, ili čak grčeve u nogama te oticanje nogu i ruku što se češće javlja u poslijepodnevnim satima. To je normalno i uzrokovano zadržavanjem vode. Kako Vaša beba raste, zauzima dio prostora u kojem se nalazi Vaš želudac. Ako već nemate probavne smetnje i žgaravicu, sada možete početi osjećati simptome, što je također sasvim normalno. Možete si pomoći tako što ćete jesti manje obroke i izbjegavati hranu koja pogoršava simptome. Ako su simptomi trajni i uzrokuju nelagodu, obratite se Vašem liječniku ili ljekarniku. Također možete osjetiti otežano disanje uzrokovano tlakom kojim Vaša maternica pritišće dijafragmu ispod pluća.

Vaša beba

Do kraja tog razdoblja beba će težiti više od 1 kg. Beba može još uvijek promijeniti položaj u maternici i postati aktivnija u ovoj fazi. Bebe reagiraju na dodir i zvuk, a vrlo glasna buka može ih natjerati da skaču i udaraju. Bebe sada redovito mokre u amnionsku tekućinu. U ovom trenutku beba počinje intenzivno nakupljati masnoću, a pluća se brzo razvijaju kako bi se pripremila za proces disanja nakon rođenja.

29-32 tjedana trudnoće

Vaše tijelo

Sada ulazite u treće tromjesečje trudnoće. Vjerojatno ćete se ponovno početi osjećati umorno zbog svih dodatnih potreba Vašeg tijela i rastuće bebe. Iskoristite svaku mogućnost odmora i podignite noge što češće možete. Vaši zglobovi zdjelice će se početi širiti kako bi se pripremili za porod. Zbog toga možete osjetiti nelagodu ili čak bol, osobito ako ste dulje vrijeme bili na nogama. Nemojte raditi iznenadne pokrete kako biste izbjegli oštećenje zdjelice. Kako se pritisak na mokraćni mjehur povećava, možda ćete osjećati da trebate češće mokriti, čak i tijekom noći. Ako imate poteškoća sa spavanjem noću, pokušajte leći na bok i poduprijeti trbuh jastukom za veću udobnost.

Vaša beba

Na kraju ovog razdoblja bebe je teška gotovo 2 kg i duga je oko 30 cm od vrha glave do stražnjice. Beba sada ima manje prostora za kretanje i drži svoje noge na prsima većinu vremena. Ako se okrene glavom prema dolje, ostat će u ovom položaju do poroda. Ako ne, za okretanje ima još vremena. Bebine su oči dovoljno razvijene da znaju razliku između svjetla i tame. Kako nakupljaju masnoću, njihova koža postaje manje naborana i glatkija. Verniks i lanugo počinju nestajati. U tom razdoblju pluća se intenzivno razvijaju i ispunjavaju surfaktantima ili površinski aktivnim tvari koje su važne za kasnije disanje.

33-36 tjedana trudnoće

Vaše tijelo

Ulazite u posljednje tjedne trudnoće. Vaš je trbuh sada prilično velik i utječe na sve vaše tjelesne aktivnosti. Tijekom duljeg stajanja možete osjetiti bol u leđima i donjem dijelu trbuha, a noge i ruke Vam mogu oticati, osobito u večernjim satima. Braxton-Hicksove kontrakcije postaju sve očitije kako se Vaša maternica priprema za predstojeći porod. Ako postanu bolne ili česte, obratite se Vašem liječniku. Vaša beba će se spustiti niže u zdjelicu kako bi se pripremila za porođaj, što će Vam, ako ste imali žgaravicu ili nedostatak daha, smanjiti simptome. U ovom razdoblju mnogo žena osjeća potrebu da „očiste kuću”, ali pazite da ne pretjerujete.

Vaša beba

Vaša beba sada sprema zalihe masti i dobiva na težini, i to oko 140 grama tjedno. Središnji živčani sustav se još razvija, a njezini refleksi postaju sve bolji svaki dan. Kosti se stvrdnjavaju, ali kosti lubanje ostaju meke i razdvojene do rođenja, kako bi se omogućio lakši prolazak glave djeteta kroz porođajni kanal te da još uvijek štite mozak. Do 36. tjedna trudnoće vaše dijete će biti dugačke oko 32 cm, od vrha glave do stražnjice i težiti oko 2,5 kg. Njihova koža će biti mekana i glatka, imat će nokte i možda do 5 cm kose na glavi. Pluća će biti spremna za disanje ako se dijete rodi u 36. tjednu trudnoće, a probavni sustav će moći obraditi majčino mlijeko.

37-40 tjedana trudnoće

Vaše tijelo

Kako se približavate datumu poroda, Vaš je trbuh prilično velik i značajno opterećen. Vrlo je važno da se odmorite što je više moguće. Redovito radite vježbe na podu za Vašu zdjelicu, jer dijete sada značajno pritišće na Vaš mjehur. Vjerojatno ćete morati posjetiti Vašeg ginekologa jednom tjedno ili čak češće ako je potrebno. Povećanje težine trebalo je prestati. Iako trudnoća traje 40 tjedana, smatra se da je dijete rođeno u terminu ako se rodi između 38. i 42. tjedna.

Vaša beba

Normalna težina vaše bebe na porodu smatra se ona između 2,5 kg i 4 kg. Pluća i živčani sustav koji se razvijaju sporije od ostalih organa trebali bi biti potpuno funkcionalni do kraja trudnoće. Vaša beba stalno pomiče oči i ima ritam spavanja i budnosti. Budući da su sada mnogo veće, pokreti su ograničeni i nisu jako intenzivni, a u Vašoj maternici ima manje amnionske tekućine. U posljednjim satima trudnoće ona će iz prozirne prijeći u mliječno bijelu boju. U probavnom sustavu vaše bebe nalazi se zelena tvar, zvana mekonij. To će biti prva stolica vašeg djeteta nakon rođenja. Lanugo dlačice će vjerojatno također potpuno nestati, ali neke se bebe rađaju s malim preostalim dijelovima istog. U ovoj fazi Vaša beba je spremna za porod i uskoro ćete iskusiti Vaš prvi radosni susret. Sretno!