Prehrana


Zdrava prehrana koja će Vas pripremiti za trudnoću

Zdrava prehrana je vrlo važna pri vašem planiranju trudnoće jer pruža bitne hranjive tvari koje su vam potrebne te priprema vaše tijelo na zdravu trudnoću.

Preporučuje se tipična zdrava prehrana koja uključuje mnogo svježeg voća i povrća, te cjelovite žitarice koje sadrže mikronutrijente važne za sve tjelesne funkcije, kao i vlakna, koja su dobra za Vašu probavu. Uravnotežite unos ugljikohidrata, proteina i masti.

Dobri izvori ugljikohidrata su: kruh, krumpir, riža, tjestenina i žitarice. Birajte cjelovite inačice kad god možete i ostavite koru na krumpiru kada ga pečete, kako biste povećali količinu unesenih vlakana. Proteine možete dobiti iz mesa, jaja, ribe i mliječnih proizvoda. Grah, grašak i leća su dobra zamjena za meso. Kako se ne biste previše udebljali, preporučuje se da se uglavnom držite nezasićenih masnoća, poput biljnog ulja.

Ne zaboravite piti puno vode.

Zapamtite! Što je vaša prehrana uravnoteženija, to ćete biti sigurniji da unosite dovoljno onoga što je vašem organizmu potrebno. Na raspolaganju su Vam i dodaci prehrani koji osiguravaju dodatni unos vitamina i minerala.

Podsjetimo, jedno od najvažnijih otkrića medicine 20. stoljeća jest spoznaja da se uzimanjem folne kiseline u obliku dodatka prehrani smanjuje postotak oštećenja živčanog sustava novorođenčeta za 50 do 80%.12 Kinički je dokazano da folna kiselina u obliku folata smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi, stoga se preporučuje uzimanje 400 mikrograma folne kiseline dnevno, i to čim počnete planirati trudnoću

Folna kiselina zato je bitna ženama koje planiraju trudnoću i trudnicama u prvom tromjesečju jer se dodatnim unosom folne kiseline povećava razina folata majke. Koristan učinak postiže se dodatnim dnevnim unosom od najmanje 400 mikrograma folne kiseline tijekom jednog mjeseca prije začeća i tijekom prva tri mjeseca trudnoće11Oštećenje neuralne cijevi kod fetusa u razvoju ima višestruke čimbenike rizika te izmjena jednog od tih čimbenika rizika može, ali i ne mora imati blagotvoran učinak. Svaka tableta dodatka prehrani PreMama duo osigurava 400 mikrograma folne kiseline u obliku folata.

A jesu li Hrvatice svjesne važnosti uzimanja dodataka prehrani s folnom kiselinom u periodu planiranja trudnoće? Sudeći po rezultatima velikog istraživanja na uzorku većem od 1.500 žena koje planiraju trudnoću i trudnica na području cijele Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskim društvom za kliničku prehranu i Vitaminotekom, odgovor je - ne u potpunosti. Naime, kada govorimo o uzimanju dodataka prehrani s folnom kiselinom u razdoblju planiranja trudnoće, čak 60% ispitanica se izjasnilo kako prije trudnoće nisu uzimale nikakve dodatke prehrani s folnom kiselinom. S druge strane, čak 83% trudnica je uzimalo dodatak prehrani s folnom kiselinom u prvih 12 tjedana trudnoće. 


U suradnji s nutricionistima iz Vitaminoteke, razvili smo poseban jelovnik za period planiranja trudnoće!

Preuzmite ga ovdje: Planiranje trudnoće

A kada ostanete trudni, za Vas smo pripremili posebne jelovnike za svako tromjesečje trudnoće koje možete pronaći ovdje, kao i niz dodatnih savjeta o prehrani u trudnoći.

Ako želite saznati više o najvažnijim vitaminima i mineralima za zdravu trudnoću, pogledajte ovdje.


Naposljetku, pridržavanje zdrave prehrane može biti izazovno i prirodno je osjećati se nesigurno radite li ispravno. Stoga biste mogli razmisliti o posebno formuliranom dodatku kao što je PreMama duo, koji će vam dodatno pomoći da dobijete potrebne mikronutrijente za zdravu trudnoću.

Što izbjegavati?

Trebali biste ograničiti unos šećera i izbjegavati proizvode kao što su čokolada, keksi, slatkiši, slatka bezalkoholna pića itd. Smanjite unos svih vrsta prerađene hrane jer imaju puno kalorija, a malu nutritivnu vrijednost.

Izbjegavajte konzumiranje alkohola i smanjite unos kofeina koji je prisutan ne samo u kavi, nego i u čaju, čokoladi, nekim bezalkoholnim pićima i energetskim napitcima.

Pušenje također može biti štetno za Vas i Vaše dijete pa se stoga preporučuje da ne pušite dok pokušavate ostati trudni, kao ni tijekom trudnoće i dojenja.

Unatoč svim naporima za zdravu prehranu, normalno je da se ponekad osjećate nesigurni unosite li dovoljno hranjivih tvari putem vaše prehrane. Stoga možete razmotriti uzimanje posebno formuliranih dodataka prehrani kao što je PreMama duo.

PreMama duo dodatak prehrani

PreMama duo je dodatak prehrani za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i dojilje koji sadrži vitamine, minerale i omega-3 masne kiseline (DHA i EPA), podijeljene u tablete i kapsule. Svaka tableta sadrži 11 vitamina i 10 minerala, a kapsule su bogate omega-3 masnim kiselinama. Posebno je formulirana kako bi pomogla tijelu pripremiti se za trudnoću te kako bi zadovoljila povećane hranjive potrebe tijekom trudnoće i dojenja.

PreMama duo sadrži folnu kiselinu koja je izrazito važna u periodu planiranja trudnoće i tijekom prvih 12 tjedana trudnoće.