Način života


Savjeti za način života u trudnoći

Trudnoća je vrijeme kada ćete možda morati napraviti neke promjene u Vašem uobičajenom načinu života. Ako ste vrlo aktivna osoba, možda biste trebali razmisliti o tome da usporite i nađete više vremena za odmor i opuštanje.

U dijelu Prehrana, već smo naglasili važnost zdrave prehrane i korisnost uzimanja dodatka PreMama duo.

Vježbanje u trudnoći

Fizička aktivnost je tijekom trudnoće vrlo važna jer će Vam pomoći da ostanete u formi, unatoč tome što ćete dobiti nekoliko kilograma. Vježbanje također pomaže da smanjite stres i ugodno spavate. Možete razmisliti o svakodnevnoj rutini umjerenog intenziteta poput hodanja, plivanja ili biciklizma u zatvorenim prostorima, ili se možete pridružiti vježbama za trudnice.

Bez obzira na fizičku aktivnost na koju se odlučite, nemojte pretjerivati. U osnovi, trebali biste biti u mogućnosti održati razgovor dok vježbate a da ne ostanete bez daha, inače Vam je vježba vjerojatno prenaporna. Svakodnevno vježbanje u trajanju od 30 minuta će Vam zasigurno pomoći.

Postoje sportovi koje treba izbjegavati kao što su kontaktni sportovi, ili bilo koja druga vrsta sporta u kojoj možete dobiti udarac ili pasti, što može naškoditi Vašoj bebi. Iako je plivanje u redu, ronjenje nije, jer beba nema zaštitu od dekompresijske bolesti i plinske embolije.

Također bi bilo dobro početi vježbati zdjelične mišiće, koji se tijekom trudnoće i tijekom porođaja nalaze pod velikim naporom. Normalno je ako se tijekom trudnoće pojavi urinarna inkontinencija (nemogućnost zadržavanja mokraće), obično pri kašljanju i kihanju, ali ne biste željeli da se to nastavi i nakon trudnoće.

Možete razmisliti o tome da odete na tečaj za porod.

Spolni odnos u trudnoći

Tijekom trudnoće je sigurno imati spolni odnos no normalno je ako osjećate promjene u seksualnom nagonu. Neki parovi uživaju u redovitom seksu tijekom trudnoće, dok se neki tako ne osjećaju. Oba osjećaja su u redu. Kasnije u trudnoći ćete možda primijetiti da orgazam ili spolni odnos mogu prouzrokovati Braxton-Hicksove kontrakcije maternice. To je savršeno normalno i ne morate se brinuti. Samo se opustite i pričekajte dok one ne prođu.

Ipak, postoje određene situacije u kojima se ne preporučuje sponi odnos tijekom trudnoće: ako ste imali teška krvarenja u prethodnim trudnoćama ili ako postoji visoki rizik od infekcija itd. Razgovarajte o tome kao i bilo kojem drugom aspektu Vaše trudnoće s Vašim ginekologom.

Uživajte u trudnoći

Iako Vaše tijelo prolazi kroz promjene tijekom trudnoće, a Vaša beba s vremenom raste, nemojte biti zabrinuti. Nakon poroda, dojenje, zdrava prehrana i tjelovježba pomoći će Vam da vratite Vašu prvotnu formu.

Za trudnice se često kaže da imaju taj „poseban sjaj i ljepotu“, stoga ih najbolje iskoristite i uživajte u trudnoći, jer je to jedno predivno razdoblje kroz koje prolazite.