Korisni članci

#Kutak za mame

Kutak za mame

...

Jeste li znali da je suplementacija jednako važna tijekom dojenja kao i tijekom trudnoće?

Na konferenciji koju je održao Nacionalni institut za zdravlje SAD-a na temu: „Upotreba dodataka prehrani kod žena: sadašnje stanje i buduće smjernice“ doneseni su zaključci o prehrambenim potrebama trudnica, kao i majki koje doje.”

Na konferenciji koju je održao Nacionalni institut za zdravlje SAD-a na temu: „Upotreba dodataka prehrani kod žena: sadašnje stanje i buduće smjernice“ doneseni su zaključci o prehrambenim potrebama trudnica, kao i majki koje doje.

Kao što je općenito prihvaćeno, tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta preporučuje se isključivo dojenje, pod uvjetom da su prehrana majki i zalihe adekvatne te da se dovoljna količina istih prenosi na dijete. Sastav mlijeka je promjenjiv i ovisi o prehrani majke, što je najuočljivije u sadržaju vitamina.

Nutritivne potrebe tijekom laktacije su znatno povećane nego one tijekom trudnoće.

Razlog tome leži u činjenici da u prvih 4 do 6 mjeseci života dojenčad udvostručuje svoju težinu pri rođenju, a koju su dobili tijekom 9 mjeseci trudnoće. Mlijeko koje se izlučuje u ova 4 mjeseca predstavlja količinu energije približno jednaku ukupnom utrošku energije u trudnoći. Također, gustoća hranjivih tvari u prehrani majke ima veliku važnost tijekom laktacije jer je procijenjeno povećanje energetskih potreba manje od procijenjenog povećanja potreba za drugim hranjivim tvarima. Osim toga, zaključeno je da postoji veća potreba za određenim mikronutrijentima tijekom dojenja u odnosu na razdoblje trudnoće, kao što su vitamin C, vitamini B 1, B 6 , B 12 , pantotenska kiselina, biotin, kolin, vitamin E, cink, jod, selen itd

Možemo zaključiti da je zdrava prehrana koja osigurava visoku gustoću hranjivih tvari vrlo važna tijekom dojenja, kako za majku kako bi se spriječila njezina iscrpljenost, tako i za dijete kako bi osigurao pravilan rast i razvoj.

Uključivanje dnevnog dodatka prehrani namijenjenog majkama koje doje nije zamjena za zdravu prehranu, ali je pouzdan izvor potpore tijekom ovog važnog razdoblja Vašeg i djetetovog života.

Vidi više

Kutak za mame

...

Zašto je DHA tako važna tijekom trudnoće i dojenja?

Dokosaheksaenska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina koja je bitna za zdravlje Vašeg tijela. Ona je glavni sastojak staničnih membrana i ima različite uloge u pravilnom funkcioniranju ljudskog organizma.

Dokosaheksaenska kiselina (DHA) je omega-3 masna kiselina koja je bitna za zdravlje Vašeg tijela. Ona je glavni sastojak staničnih membrana i ima različite uloge u pravilnom funkcioniranju ljudskog organizma.

Danas je dobro poznato da DHA doprinosi održavanju normalnog funkcioniranja mozga i vida.

Znanstveni dokazi pokazuju da postoji intenzivna akumulacija DHA u mozgu i očima bebe, posebno u posljednjem tromjesečju trudnoće i prvih 6 mjeseci života, kada je beba isključivo dojena. Ovo je razdoblje kada dijete u potpunosti ovisi o unosu mikronutrijenata majke za pravilnu prehranu.

Stoga se preporučuje da trudnice i majke koje doje uzimaju najmanje 200 mg DHA dnevno, kako bi doprinijele normalnom razvoju mozga i očiju svojih beba. Povoljan učinak postiže se unosom od 200 mg DHA na dan uz preporučeni dnevni unos omega- 3 masnih kiselina za odrasle, npr. 250 mg DHA i EPA (eikosapentaenska kiselina).

Kao omega-3 masna kiselina, DHA se može naći uglavnom u masnoj ribi kao što je losos, pastrva, sardina ili skuša. Ipak, u posljednje vrijeme postoji rasprava o sigurnosti ribe koju danas konzumiramo, u smislu njihovog porijekla i mogućih onečišćujućih tvari.

Imajući sve ovo u vidu, formula PreMama duo uključuje DHA u dozi od 200 mg po kapsuli kako bi se svakodnevno osigurala preporučena potrebna hranjiva vrijednost za majku i dijete.

Vidi više

Kutak za mame

...

Postporođajna depresija: koji su simptomi i što učiniti?

Procjenjuje se da će jedna od deset žena doživjeti postporođajnu depresiju nakon poroda, dok neka istraživanja govore da se radi o svakoj sedmoj ženi. Ovo može zvučati zabrinjavajuće, ali ono što više zabrinjava je da u gotovo 50% slučajeva nije dijagnosticirana od strane zdravstvenih radnika.

Možda se nekome može učiniti da je postporođajna depresija svojevrstan “trend” među današnjim majkama, izmišljena bolest koju moderne žene doživljavaju. Istina je sasvim suprotno. Postporođajna depresija nije trend, majke su se borile s njom i u prošlosti, ali se tada se o tome nije raspravljalo.. Ako se vratimo malo dalje u prošlost (u 4. stoljeće prije Krista), naići ćemo na slavnog grčkog liječnika Hipokrata koji je bio među prvima koji su je primijetili i o njoj zapisali. Što nas ostavlja da razmišljamo i pitamo…

Što je postporođajna depresija?

Kao što naziv govori, postporođajna depresija je vrsta depresije koja se javlja kod žena u postporođajnom razdoblju. Obično počinje u prva dva ili tri dana nakon poroda i može trajati tjednima ili čak mjesecima nakon poroda. Važno je razumjeti da je čin rađanja iskustvo koje majci mijenja život, a biti roditelj izuzetno je zahtjevan posao. Posebno za majku. Iscrpljenost, nedostatak sna i promjene u hormonima krivci su za postporođajnu depresiju (ili PPD) kod majki. Nemate se čega sramiti ili osjećati krivnju. Ako doživite PPD, niste sami I možete je prebroditi uz odgovarajuću pomoć.

Kako možete znati imate li postporođajnu depresiju?

Postoji nekoliko simptoma koje žene s postporođajnom depresijom mogu osjetiti, a koji su dobri pokazatelji da i vi možda patite od PPD-a:

  • Osjećaj tuge ili lošeg raspoloženja važan je simptom na koji treba obratiti pozornost.
  • Osjećaj uznemirenosti ili iritiranost je još jedna crvena zastavica da možda imate PPD.
  • Nedostatak energije i gubitak interesa za obavljanje stvari koje ste radili prije je nešto na što također treba obratiti pozornost.
  • Nesanica, gubitak apetita i loša koncentracija su dodatni simptomi PPD-a.
  • Tu su i negativne ili nametljive misli, tjeskoba i osjećaji krivnje, srama ili beznađa.
  • Plač je prilično čest u postporođajnoj depresiji, kao i problemi s povezivanjem između vas i vaše bebe.

Ako osjetite neke od ovih simptoma (ili sve), svakako se obratite svom liječniku.

Što učiniti kako bi si pomogli s postporođajnom depresijom?

Zapamtite, zatražiti pomoć odličan je način da se suočite s postporođajnom depresijom. Razgovarajte sa svojim liječnikom koji će vas savjetovati o odgovarajućim postupcima. Bilo da se radi o savjetovanju, kognitivnoj terapiji ili lijekovima, postoje načini kojima se može pomoći.

U međuvremenu:

  • Zatražite pomoć oko kućanskih poslova i bebe.
  • Možete ograničiti posjetitelje u svom domu.
  • Također možete raditi stvari koje vam donose radost. Stvari poput lagane tjelovježbe ili ležernih šetnji s bebom.
  • Uravnotežena, nutritivno bogata prehrana uvijek je dobra ideja u ovom razdoblju.
  • Odmor je također prijeko potreban, pa se potrudite spavati i odmarati se što više možete.

I na kraju, ali svakako ne manje važno, budite ljubazni i strpljivi prema sebi. Vi ste sjajna majka i ovaj period će također proći.

Vidi više

Kutak za mame

...

Dojenje bebe: Kako mogu znati da moja beba jede dovoljno?

Svaka se majka u jednom trenutku na svom putu dojenja zapita o tome. Dobiva li moja beba dovoljno mlijeka? Unosi li dovoljno svega što joj je potrebno? To se posebno pokazalo istinitim za prvorotkinje kojima nedostaje iskustvo i znanje majki koje su već prošle kroz proces dojenja.

Pedijatri i zdravstveni stručnjaci preporučuju majkama da svoje bebe prvih 6 mjeseci isključivo doje te se može reći da je dojenje za većinu majki posao s punim radnim vremenom. Bebe se hrane 24 sata dnevno, preporučljivo na zahtjev. Stoga ne brinite ako se osjećate kao “mljekomat”, većina majki se tako osjeća.

Ova nesigurnost može potrajati neko vrijeme dok se ne opustite dovoljno da točno odredite dobiva li vaša beba dovoljno mlijeka. To vrijedi i za majke koje odluče hraniti svoju bebu adaptiranim mlijekom. Praksa čini stvari lakšim, ali u prvim danima pa čak i tjednima s bebom, teško je reći.

Dakle… Kako možete znati jede li vaša beba dovoljno?

Prvi podoj u procesu dojenja jako je važan. Ako se uspostavi dobar prihvat dojke od strane bebe, tada će proces dojenja postati mnogo lakši za vas i vašu bebu. Neosjećanje boli tijekom dojenja također je dobar pokazatelj dobro uspostavljenog dojenja. Iako se prvih nekoliko podoja može činiti malo snažnijim (bolnijim), nastavak dojenja trebao bi biti bezbolno iskustvo. Unatoč svemu, očekivano je i može proći neko vrijeme dok se ne naviknete.

Što je još važno?

  • Za početak, vaša se beba redovito hrani. Bebe imaju tendenciju da se dosta često hrane, pa su česta hranjenja općenito dobar znak da vaša beba dobiva dovoljno mlijeka. Bebe do 2 mjeseca imaju tendenciju da se hrane do 15 puta dnevno. Prema tome, često hranjenje (još bolje na zahtjev) uvijek je dobar znak.
  • Također možete znati jede li vaša beba dovoljno ako je sretna i zadovoljna. Ako je vaša beba sretna, budna i zadovoljna nakon hranjenja, to obično znači da je potpuno sita i da je dobro nahranjena.
  • Jedna od korisnih metoda u prvim danima praćenja hranjenja vaše bebe jesu mokre pelene koje mijenjate tijekom dana i noći. Ako mijenjate najmanje 6 mokrih i prljavih pelena u 24 sata, to znači da se vaša beba dobro hrani.
  • Još jedan dobar pokazatelj jede li vaša beba dobro je dobivanje na težini. Ako vaša beba dobro napreduje, raste i razvija se, to svakako znači da jede dovoljno.
  • I na kraju, ako se vaše dijete odmiče od vaše dojke, to vjerojatno znači da više nije gladno. Bebe imaju sjajan način da vas obavijeste jesu li site i dobro nahranjene. Počet će odbijati vašu dojku, pa čak je i gurati od sebe.

Prvo hranjenje, pa podrigivanje

Ako ste mislili da je tu kraj hranjenja, pogriješili ste 😊. Podrigivanje je sljedeći korak nakon hranjenja, posebno za vrlo male bebe. Ukoliko ne podrigne nakon hranjenja, vaša beba može biti mrzovoljna i imati plinove. Ili čak može ispljunuti (povratiti) većinu mlijeka koje ste se toliko trudili proizvesti. To je zato što bebe gutaju puno zraka dok se doje, a taj zrak može ostati zarobljen u njihovim trbuščićima. Kako pomoći bebi da podrigne? Postavite bebu u uspravan položaj naslonjenu na vaše rame, nježno je tapkajte po leđima i čekajte dobro poznati zvuk podrigivanja.

Sretno, mama. Možeš ti to!

Vidi više

Kutak za mame

...

Postnatalna skrb za majke: 10 savjeta kako lakše prebroditi postporođajno razdoblje

Rađanje djeteta jedan je od trenutaka koji će ženi zasigurno promijeniti život. Razdoblje nakon poroda (često se naziva i postporođajno razdoblje) većini se majki čini najizazovnijim. Ne samo da su odgovorne za malo ljudsko biće koje su stvorile, već i same trebaju malo ljubavi i brige. Majke su u ovom razdoblju u posebno osjetljivom emocionalnom i fizičkom stanju, tako da su narednih šest do osam tjedana nakon poroda posebno važni za postporođajnu njegu.

Što je postporođajno razdoblje i kako ga lakše prebroditi?

Kao što samo ime sugerira, to je razdoblje nakon rođenja djeteta i do osam tjedana nakon toga. Ovo je izazovno razdoblje u kojem se roditelji pokušavaju povezati s bebom, uspostaviti dobre obrasce spavanja i prakse dojenja koje će koristiti ne samo bebi, već i majci. Iako je mama uglavnom usredotočena na sićušnu, ljupku bebu, mami je dapače potrebna i postnatalna njega. Neispavana je, umorna, znojna i vjerojatno osjeća bolove (barem tijekom prvih nekoliko dana). Da ne zaboravimo, ona se svakodnevno nosi i s valovima hormona.

Ovdje navodimo savjete i općenite prijedloge kako majci malo olakšati postporođajno razdoblje. Zapamtite, sretna mama znači i sretna beba:

  • Spavajte kad beba spava

Ili barem iskoristite svaku priliku za prijeko potreban odmor. Odite u krevet ranije, odspavajte poslije podne. Stadij novorođenčeta naporan je za oba roditelja, ali više za majku. Vjerojatno ustajete da promijenite pelene, dojite dijete i uspavljujete ga. Iscrpljujuće je, sigurno. Nedostatak sna je težak stoga ako imate priliku odmoriti se i naspavati… iskoristite je.

  • Budite ljubazni prema sebi

Kreirali ste novi život! Trebate biti strpljivi i ljubazni prema sebi. Negativnost, kritiziranje i grubi razgovori sa samim sobom kontraproduktivni su i neće vam donijeti ništa osim problema. Imajte malo suosjećanja i milosti prema sebi. Vi ste divna mama, najbolja za svoje dijete, a postporođajni period će proći. Samo pokušajte biti dobri prema sebi.

  • Pronađite načine da budete aktivniji

Znamo da odlasci u teretanu nisu na listi prioriteta u postporođajnom razdoblju. Međutim, postoje načini da ostanete aktivni čak i s novorođenčetom uz sebe. Jednostavno, izađite u šetnju, stavite bebu u kolica i idite u šetnju 30 minuta. Bit će to dobro za vas i bebu, a uz svježi zrak odraditi ćete tjelovježbu. Osim toga, promjena okruženja je uvijek dobra.

  • Prihvatite pomoć kad god možete

Nije uzaludna izreka da je “potrebno selo da se odgoji dijete”. Ako imate priliku dobiti pomoć u kućanstvu ili oko djeteta, iskoristite je. To će vam uštedjeti toliko energije i vremena, a i dobar je način da uključite svog partnera u brigu oko djeteta ili obavljanje kućanskih poslova.

  • Uspostavite rutinu s bebom

S novorođenčetom u kući stvari mogu lako postati “kaotične”. Zato je uspostavljanje rutine jako važno, a koristit će i vama koliko i vašoj bebi. Bez obzira radi li se o jutarnjoj ili noćnoj rutini, rutina je predvidljiva radnja ili niz ponavljajućih aktivnosti, koja će pomoći da stvari teku glatko i učiniti vaše dane (ili noći) organiziranijima i lakšima. Vrlo je važna za vašu bebu jer joj daje osjećaj sigurnosti i stabilnosti. Vaša će beba početi prepoznavati znakove rutine, poput vremena za ustajanje i početak dana ili ponovnog spavanja. Osjećala bi se mirnije i ugodnije, a i vi također.

  • Ne zaboravite se brinuti o sebi

Za većinu ljudi briga o sebi je redovita svakodnevna pojava. No majkama novorođenčadi se ponekad može činiti kao luksuz koji si ne mogu priuštiti. Većina mama nema vremena ni volje učiniti puno za sebe, poput okupati se u toploj kupki ili pojesti dobro izbalansiran i hranjiv obrok. Ali trebali biste zdravo jesti i trebali biste odvojiti malo vremena za sebe. Dakle, zatražite pomoć. Ostavite bebu neko vrijeme kod partnera, rođaka ili prijatelja. Radite nešto u čemu uživate.

  • Ograničite posjetitelje

Ovo se čini kao čudan prijedlog, ali se toplo preporučuje. Mnogi članovi vaše šire obitelji i prijatelji vjerojatno će htjeti doći vidjeti bebu. Iako ovo na papiru zvuči kao dobra ideja, u stvarnosti je upravo suprotno. Prvih šest do osam tjedana ključni su za vas, a posebno za vašu bebu jer ste oboje krhki. Dakle, najbolje je reći ne svojoj obitelji i prijateljima, ako izraze želju da vide vas ili bebu. Mogu donijeti klice i bakterije koje vaša beba može lako uhvatiti, stoga je najbolje ograničiti posjetitelje na minimum.

  • Obratite pažnju na svoje mentalno zdravlje

Ovo je izuzetno važno za majke. Posebno za nove majke koje se bore s nedostatkom sna, dojenjem, hormonskim promjenama i nemirnim bebama uz sebe. Postnatalna depresija je realna stvar i može utjecati na vas. Dakle, ako uočite znakove postnatalne depresije (kao što su tuga, neraspoloženje, nemogućnost povezivanja s bebom…), nemojte se ustručavati zatražiti stručnu pomoć.

  • Izađite iz rutine

Upravo smo rekli da je dobro imati ustaljenu rutinu. Međutim, za nas odrasle, rutine ponekad mogu biti monotone i dosadne. Pogotovo za mame koje su cijeli dan “zaglavljene” doma s bebom pa bi možda trebalo malo prodrmati stvari. Krenite novom rutom do svog omiljenog parka danas. Skuhajte novo brzo, ali ukusno jelo. Ili nazovite prijatelja s kojim niste razgovarali neko vrijeme. Samo male stvari koje će napraviti veliku razliku.

  • Posljednje, ali svakako ne najmanje važno. Ograničite stimulaciju!

Ovo se odnosi na vašu bebu, ali može se odnositi i na vas. Zapamtite, vaš um je već zaokupljen cijeli dan i noć. Kada sam posljednji put dojila bebu? Koliko je mlijeka moja beba popila? Kada smo zakazali kod pedijatra? … Dakle, kada je u pitanju odmor noću, slobodno prigušite svjetla. Isključite sve uređaje koji previše stimuliraju (TV, računalo) i odložite telefon. Ne morate skrolati po telefonu u 23 sata. Morate se odmoriti i napuniti energijom.

Razdoblje nakon porođaja je teško, posebno je teško za majke, stoga učinite ono što je najbolje za vas i vaše dijete. Da, vaša beba vam može biti prioritet, ali morate se pobrinuti i za sebe. Samo polako, normalno je da ne možete sve postići sama. Zatražite pomoć i pokušajte proći kroz postnatalni period što smirenije, u dobrom fizičkom i psihičkom zdravlju.

Vidi više

Kutak za mame

...

Buđenje bebe: dobra ili loša ideja?

Postoji stara izreka: „Nikada ne budite bebu koja spava“. Starije generacije vole to reći novim majkama, zar ne? Ali danas ta stara izreka pripada samo prošlosti. Nove preporuke vodećih pedijatara govore drugačije… Doći ćemo ubrzo do toga.

Bebin san se razlikuje od sna odrasle osobe

Prvo i najvažnije je razumjeti da većina beba puno spava u prvoj godini. To je sasvim normalno jer one vrlo brzo rastu u ovom periodu. Njihov mozak i tijelo trebaju odmor i dobar san kako bi se pravilno razvijali.

Stručnjaci preporučuju da bebe do 12 mjeseci spavaju od 12 do 16 sati dnevno. Drijemanje je naravno uključeno u ovo vrijeme. Dakle, nemojte se bojati pustiti svoju bebu da spava.

Zatim, konfuzija dana i noći prilično je česta među bebama, budući da je cirkadijalni ritam bebe još nedovoljno razvijen. Međutim, ako vaša beba spava više danju nego noću, to može predstavljati mali problem.

Da zaključimo, ne želite da vaše dijete bude pospano cijeli dan, a budno cijelu noć? Pa onda imate dopuštenje probuditi svoju usnulu bebu ukoliko dnevno drijemanje premaši granicu od 3 sata.

Da odgovorimo na pitanje: je li dobra ideja probuditi bebu?

Da, sasvim je u redu probuditi bebu, a postoji nekoliko slučajeva u kojima je to itekako dopušteno:

  • Kao što smo već spomenuli, trebali biste probuditi bebu tijekom dana, pogotovo ako je premašila granicu od 3 sata.
  • Većina novorođenčadi treba do 12 obroka dnevno, što znači da bi se beba trebala hraniti svaka dva ili tri sata. Također, često hranjenje je dobro i za bebu i za mamu. Beba se hrani, a mama regulira količinu mlijeka. Upamtite, dojenje se temelji na ponudi i potražnji. Što više dojite svoje dijete, više ćete mlijeka proizvoditi.
  • Bebe koje se hrane adaptiranim mlijekom mogu produžiti razdoblje hranjenja na 3 sata, ali to je samo zato što adaptiranom mliječnom pripravku treba više vremena da se probavi u bebinom malom trbuščiću.
  • Još jedna stvar koju je dobro znati je da većina beba ima tendenciju izgubiti 10% porođajne težine u prvih par tjedana nakon rođenja, pa se preporuča često hranjenje kako bi se postigla zdrava težina.
  • I na kraju, dobar razlog za buđenje uspavane bebe je prljava ili mokra pelena. Svakako ne želite predugo ostaviti bebu u prljavoj peleni. To može uzrokovati pelenski osip, koji nije ugodan za bebu.

Ali kako produžiti san vaše bebe tijekom noći?

Kroz dosljednost i rutinu. Prije spavanja postavite bebi rutinu i držite je se svaku večer. Možete probati aktivnosti za odlazak na spavanje u slijedećim koracima: umirujuća kupka, promjena pelene, nova čista odjeća, hranjenje, a zatim u krevetić. Također pazite da ne dovedete bebu u stanje preumora. Jer preumorne, mrzovoljne i nemirne bebe nije lako smiriti. Dakle, započnite s rutinom, pratite znakove svoje bebe kada joj se spava i budite dosljedni. Vaša će beba voljeti rutinu.

Vidi više

Kutak za mame

...

Oticanje u trudnoći: kada se pojavljuje i što učiniti?

Drage naše trudnice, samo mali podsjetnik da je oticanje u trudnoći sasvim normalno. Ukoliko ste i vi među onim trudnicama koje imaju otekline, potpuno vas razumijemo. Vjerojatno se osjećate kao balon i budimo iskreni, vjerojatno mislite da tako izgledate, što i ne mora biti istina, zar ne?

Otekline se mogu činiti neugodnim, a posebno u posljednjim fazama trudnoće potpuno su normalne. Oko dvije trećine svih trudnica prijavljuje neki oblik trudničkog oticanja nogu (osobito gležnjeva), prstiju i lica. Dakle, ne brinite previše o tome i pokušajte uživati ​​u posljednjim danima trudnoće.

Kada se pojavljuje edem u trudnoći?

Iako se može pojaviti u bilo kojem trenutku trudnoće, oteklina se najčešće pojavljuje što ste dalje u trudnoći, tipično tijekom posljednjeg tromjesečja. Međutim, kada je riječ konkretno o dobu dana, mnoge trudnice navode da se oticanje pojavljuje pred kraj dana. To je doista razumljivo, obzirom da mnoge trudnice rade tijekom najvećeg dijela svoje trudnoće. Dugo sjedenje ili stajanje, trudnoća tijekom ljeta i druge okolnosti također pridonose trudničkom edemu. Oteklina će najvjerojatnije nestati ujutro i ponovno se pojaviti na kraju dana.

Zašto se oticanje pojavljuje?

Postoji sasvim dobro medicinsko objašnjenje za pojavu oteklina u trudnoći. Otprilike u drugom tromjesečju trudnoće, protok krvi u tijelu se smanjuje i tekućina se počinje nakupljati u tkivima. Također, rastuća maternica vrši veliki pritisak na donju šuplju venu. Time se smanjuje dotok krvi u središnju cirkulaciju i stoga oteklina počinje biti vidljiva.

Ukoliko se pojavi postupno, onda nije štetno pa se ne opterećujte previše oko toga.

Međutim, što možete učiniti kako biste smanjili oticanje u trudnoći?

  • Naravno, možete pokušati podignuti stopala. Ako većinu dana provodite sjedeći ili stojeći, tada biste vjerojatno trebali odvojiti vrijeme da podignete stopala više od struka.
  • Ili biste možda trebali razmisliti o stavljanju jastuka pod noge noću.
  • Također možete pokušati smanjiti unos soli u prehrani i povećati unos vode. Dakle, kako biste spriječili zadržavanje tekućine, nemojte jesti previše slanih grickalica u zadnjim fazama trudnoće.
  • Na kraju, ako oteklina u trudnoći postane previše neugodna i izražena, možete uložiti u kompresijske čarape. Ove čarape nisu trajni lijek, ali mogu puno pomoći time što vrše pritisak na oteklinu. I naravno, toplo se preporučuju ukoliko puno stojite u trećem tromjesečju.

Na kraju… prestanite se uzrujavati oko toga!

Oticanje u trudnoći je neugodno, to je točno. Osjećate se kao balon, a beba koja raste u vašem trbuhu ne pomaže vam puno. Ali otekline obično nestanu nakon poroda pa pokušajte izdržati i ovo će proći. Uskoro ćete se susresti sa svojom bebom što je najvažnije, a ostalo se sve zaboravi.

Vidi više

Kutak za mame

...

Baby brain syndrome: je li stvaran?

Vjerojatno ste čuli izraz “baby brain sindrom”. Da, to je stvarni izraz kojeg koristi većina mama, i da, zvuči malo nerealno. Ali što je baby brain sindrom i je li on stvaran ili je to samo mit?

Evo o čemu se radi. Velik broj trudnica navodi uobičajene i dobro utvrđene simptome trudnoće,  to mogu biti otečenost, jutarnje mučnine, često mokrenje… Ali stavljanje ključeva od auta u zamrzivač ili lonaca i tava u perilicu za rublje nije uobičajeno u trudnoći. To je ono što je kolokvijalno poznato kao “baby brain sindrome” i vrlo je stvaran.

Što je zapravo baby brain sindrom?

Ovo u biti i nije sindrom, a nije niti medicinsko stanje, već univerzalni izraz za razne simptome koji pogađaju većinu trudnica. Nije sasvim jasno što uzrokuje zaboravnost ili „mamneziju“. Međutim, istraživanje je pokazalo da postoje neki mogući čimbenici koje treba uzeti u obzir:

  • Smatra se da hormoni igraju ulogu u baby brain sindromu. Žene doživljavaju velike hormonalne promjene tijekom trudnoće.
  • Nedostatak sna tijekom trudnoće još je jedan okidač za „mamneziju“. Problemi sa spavanjem u trudnoći vrlo su česti, osobito kako trudnoća napreduje u posljednjem tromjesečju. Doduše, tjeskobe mogu započeti već u prvom tromjesečju, ali nema razloga za brigu. To neće imati dugoročni učinak na vaše pamćenje ili kogniciju.
  • Neke trudnice mogu doživjeti “zamagljenost” mozga uz zaboravnost, dezorijentiranost, nespretnost i lošu koncentraciju. Oni su također bezopasni i nestat će nakon nekog vremena.

Što možete učiniti da poboljšate svoj baby brain sindrom?

Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti.

Prije svega, trebali biste se pokušati odmoriti i dobro naspavati. San je veoma važan za pravilno funkcioniranje našeg mozga.

Također možete napraviti dnevni podsjetnik na ono što treba učiniti, kako ne biste nešto zaboravili. Na primjer, pregled kod liječnika ili rođendan. Vođenje kalendara s aktivnostima, postaviti alarm na telefonu ili jednostavno neku aplikaciju koja pomaže u organiziranju može biti od velike pomoći. Samoljepljivi papirići naravno mogu biti učinkovit i jeftin način podsjećanja na određene stvari.

Dobra prehrana svakako može imati pozitivan učinak na vaše pamćenje i spoznaju kao i pravilna hidratacija. I na kraju pokušajte smanjiti stres i napor. Jasno je da su trudnice pod dodatnim stresom i naporom, ali pokušajte te stvari svesti na minimum koliko god možete.

Samo se opustite i polako

Znamo da je to lakše reći nego učiniti. Razvija se ljudsko biće u vama i to nije lak posao. Uz sve promjene koje se događaju, lako je moguće razviti baby brain sindrom. Ako se to i dogodi, ne brinite previše. I ovo će proći.

Vidi više
Vidi više

#Stručni savjeti

Stručni savjeti

...

Obavezni pregledi u trudnoći

U urednoj trudnoći, koja traje u prosjeku 40 tjedana, preporučuje se oko 12 ginekoloških pregleda i tri obavezna ultrazvuka. Detaljno o obaveznim pregledima piše dr. med. Ana Deković, spec. ginekologije i opstetricije

Trudnoća je zdravo, normalno stanje koje zovemo i blagoslovljenim ili blaženim jer se događa čudo stvaranja i donošenja na svijet novog malog bića koje je blagoslov za roditelje, obitelj i sve nas. Nažalost, postoje i određene komplikacije koje, prema izvorima u literaturi, prate 4 do 8% trudnoća. Kako bi se na vrijeme prepoznale i po mogućnosti spriječile ili ispravile komplikacije u trudnoći, ona se intenzivno nadzire kliničkim, laboratorijskim, ultrazvučnim i ostalim pretragama.

Cilj svake trudnice i njenoga ginekologa je zdrava trudnica i novorođenče pa se pri praćenju trudnoće držimo određenih protokola pregleda. U urednoj trudnoći koja traje prosječno 40 tjedana preporučuje se oko 12 ginekoloških pregleda i tri obavezna ultrazvuka.

Prvi pregled obavlja se od 6. do 8. tjedna trudnoće, računajući od prvog dana zadnjeg menstruacijskog ciklusa. Uz opći ginekološki pregled, uzimanje PAPA testa i opće anamneze trudnice, radi se prvi UZV pregled vaginalnom sondom. U urednoj trudnoći u sluznici maternice prikazat će se mala šupljina, gestacijska vrećica, s odjecima ploda i kucajima čedinjeg srca (KČS) ili više plodova.

Trudnica će biti upućena na osnovne laboratorijske pretrage kao što su krvna slika, urin, glukoza i hormoni štitnjače te krvna grupa i Rh faktor.

Preporučuje se terapija folnom kiselinom (B9 vitamin) koja pomaže boljem neurološkom razvoju ploda i pije se do 12. tjedna trudnoće, a nakon toga se do kraja trudnoće piju kombinirani vitaminski preparati s omega 3 kiselinama.

U urednoj trudnoći pregledi se rade svaka četiri tjedna, do 32. tjedna, a potom sa 35, 37, 38, 39 i 40 tjedana.

Na svakom pregledu medicinska sestra izvagat će trudnicu, izmjeriti joj krvni tlak i pregledati urin na bjelančevine. Optimalni prirast težine je 12 kg u cijeloj trudnoći. Odstupanja od normalnih vrijednosti mogu upozoriti na neke poremećaje kao što su EPH gestoza i eklampsija.
Svaki put ginekolog vaginalno pregledava trudnicu, čime prati veličinu i rast maternice te stanje materničnog ušća. Po potrebi uzima cervikalne briseve za mikrobiološku analizu, radi isključenja infekcije koja može dovesti do prijevremenog porođaja.

Obavezni UZV pregledi su do 12. tjedna (veličina ploda, srčana akcija, starost trudnoće, broj plodova), zatim oko 20. tjedna kada se radi tzv. anomaly scan (detaljan prikaz anatomije ploda) te od 32. do 34. tjedna zbog procjene stava i rasta ploda. Naravno da se, prema potrebi i procjeni ginekologa, napravi i više UZV pregleda, ali ova tri su obvezna. Oko 20. tjedna preporučuje se i 3D ili 4D ultrazvuk koji detaljnije prikazuje plod.

Osim ovih pregleda preporučuju se i genetske pretrage kojima nastojimo prepoznati postoje li kakve kromosomske anomalije ploda kao, primjerice, Downov sindrom. Trudnice mogu te pretrage prihvatiti ili odbiti, već prema svojim uvjerenjima. Starijima od 36 godina se zbog povećanog rizika od kromosomskih anomalija od 16. do 18. tjedna trudnoće predlaže i amniocenteza tijekom koje se iglom preko trbuha uzima uzorak plodne vode u kojoj se nalaze odljuštene stanice kože ploda i genetičari sa 100%-tnom sigurnošću postavljaju dijagnozu o eventualnim genetskim anomalijama. U tom slučaju trudnica odlučuje o prekidu ili zadržavanju takve trudnoće.

Za mlađe trudnice postoji niz testova koji se rade iz krvi i uz ultrazvuk, a sa sigurnošću od 75% (kombinirani test, Tripple test) do 98% (Niphty test, Harmony, Panorama itd). Ti se testovi provode u rodilištima, a prednost im je što nisu invazivni i rade se ranije, od 11. do 14. tjedna.

Govoreći o urednim trudnoćama, obavezno se oko 24. tjedna radi test opterećenja glukozom (OGTT) te testovi imunizacije na transfuziji.

S 35 tjedana uzima se mikrobiološki obrisak vagine i međice na streptokok, koji beba može prilikom poroda udahnuti i tako dobiti respiratorni infekt.

Od 38. tjedna trudnoća se nadzire snimanjem otkucaja čedinjeg srca (CTG), a s punih 40 tjedana počinje se svaki dugi dan u rodilištu raditi amnioskopija (gledanje plodne vode).
Ako porođaj ne nastupi do 42. tjedna, onda se izaziva umjetno, odnosno inducira).

Sve ove pretrage rade se u urednoj trudnoći, a uloga ginekologa koji prati trudnoću je da prepozna bilo kakvo patološko stanje i uputi trudnicu u sekundarni centar – rodilište ili kliniku. Najteži slučajevi, koji su – na sreću – rijetki, upućuju se u tercijarne centre.

Vidi više

Stručni savjeti

...

Koji su prvi simptomi i razni znakovi trudnoće?

Rani simptomi mogu se razlikovati po jačini, učestalosti i obliku kod svake žene. Obično se javljaju između 5.do 8. tjedna trudnoće. Sve o prvim znakovima trudnoće piše dr. Renata Orlović-Poljak, spec. ginekologije

Svaka je žena različita i svaka je trudnoća priča za sebe. Simptomi trudnoće, osobito oni rani, mogu varirati od žene do žene, što ovisi o njezinoj fiziologiji. Rani simptomi mogu se razlikovati po jačini, učestalosti i obliku kod svake žene. Obično se javljaju između 5. do 8. tjedna trudnoće.

Početak trudnoće računa se od prvog dana posljednje menstruacije, a to znači da se prvi simptomi i znakovi mogu javiti tjedan dana od izostanka menstruacije.

Do trudnoće dolazi nakon spajanja jajne stanice i spermija, a odvija se u jajovodu. Oplođena jajna stanica putuje do maternice gdje se ugnijezdi, tj. implantira šesti do deseti dan te počinje proizvoditi beta HCG, hormon koji održava trudnoću. On potiče stvaranje progesterona, koji je odgovoran za pojavu ranih simptoma trudnoće.

Rani znakovi trudnoće

  • Izostanak menstruacije najčešće je prvi znak da žena posumnja na trudnoću i učini test. Danas postoje i rani testovi koji se mogu napraviti nekoliko dana prije očekivane menstruacije.
  • Bolne i osjetljive grudi također su česti znak trudnoće. Dojke su pune, teške, napete i osjetljive na dodir, a bradavice mogu postati tamnije boje. Kod nekih žena može se uočiti pojačani žilni crtež po grudima zbog povećanog protoka krvi.
  • I jutarnje su mučnine nerijetko rani simptom trudnoće, a mogu se javiti u bilo koje doba dana (ne samo ujutro). Glavni uzrok mučnina i povraćanja su hormonske promjene u tijelu. Uz to, može se javiti i averzija prema određenoj vrsti hrane ili pojačana želja za nekom vrstom hrane te preosjetljivost na mirise. U većini trudnica ovi se simptomi smanjuju nakon četrnaestog tjedna.
  • Umor i pospanost na početku trudnoće mogu se javiti zbog hormonskih i neurovegetativnih promjena, a moguće su i promjene raspoloženja.
  • Često mokrenje: Zbog porasta maternice stvara se pritisak na mokraćni mjehur pa trudnica ima potrebu za češćim mokrenjem.
  • Zatvor (opstipacija) i nadutost: Progesteron, hormon koji je važan da se stvore optimalni uvjeti za rast i razvoj ploda u maternici, opušta sve mišiće u tijelu pa se usporava probava.
  • Implantacijsko krvarenje: Kada se oplođena jajna stanica usađuje u maternicu, može doći do oskudnog krvarenja koje traje kraće nego prava menstruacija.
  • Bolovi u trbuhu: Vrlo često u početku trudnoće mogu se javiti blagi do umjereni bolovi u donjem dijelu trbuha, poput menstrualnih, a nastaju zbog povećanog dotoka krvi u maternicu.
  • Pojačan vaginalni iscjedak: Povišena razina hormona uzrokuje proizvodnju veće količine sluzi u cerviksu što dovodi do pojačanog iscjetka.
  • Povišena tjelesna temperatura: Ovo je rani znak trudnoće koji se javlja zbog hormona. Ako u mjesečnom ciklusu pratite bazalnu temperaturu, znate da se ona povisuje za vrijeme ovulacije te pada sve do pojave menstruacije. Međutim, ako dođe do začeća, bazalna temperatura neće padati, već će ostati na povišenoj razini od ovulacije.

Zaključak

Početno razdoblje trudnoće je najosjetljivije pa je tada važno izbjegavati alkohol, droge i lijekove te štetne tvari iz okoliša poput pesticida, kemijskih spojeva i dima cigareta jer sve to može imati loše posljedice za razvoj ploda. Uz to, potrebno je konzumirati što kvalitetnije namirnice, unositi dovoljne količine tekućine i baviti se umjerenom tjelesnom aktivnošću.

Vidi više

Stručni savjeti

...

Kako se pravilno hraniti u trudnoći?

Iako je u trudnoći potrebno unositi vrlo malo dodatnih kalorija, važno je da hrana koja se unosi bude bogata kvalitetnim nutrijentima. Sve o ispravnom izboru i količini namirnica te suplemenata piše Lea Rukavina Kralj, spec. ginekologije i opstetricije.

Trudnoća je razdoblje intenzivnog fetalnog rasta i razvoja, kao i fizioloških promjena na tijelu majke. Kako bi se oba ta procesa odgovarajuće odvijala, potreban je adekvatni unos makronutrijenata i mikronutrijenata. Posljedice neadekvatne prehrane u trudnoći mogu imati kratkoročne i dugoročne učinke na fetalni razvoj. Smatra se, naime, da bi nepovoljna okolina u kojoj se fetus razvija, što podrazumijeva premalo ili previše makronutrijenata ili mikronutrijenata, mogla utjecati na epigenetske mutacije i gensku ekspresiju te time uzrokovati pojavu određenih bolesti u djetinjstvu, ali i kasnije, u odrasloj dobi.
Trudnice bi trebale na svom jelovniku imati mnogo voća i povrća, cjelovitih žitarica te namirnica s niskim udjelom masti i raznovrsnih proteina. Iako je u trudnoći potrebno unositi vrlo malo dodatnih kalorija, važno je da hrana koja se unosi bude bogata kvalitetnim nutrijentima, npr. voće i povrće, orašasti plodovi, jogurt. Istovremeno treba izbjegavati hranu koja sadrži prazne kalorije, bez hranjivih vrijednosti, kao što su slatka hrana, gazirana pića, deserti, pržena hrana, masno meso ili punomasni mliječni proizvodi. Količina pojedine skupine namirnica koja bi se trebala unositi na dnevnoj bazi uvelike ovisi o indeksu tjelesne mase koji je trudnica imala prije trudnoće, razini aktivnosti, starosti i trimestru u kojem se nalazi.

Praćenje dobitka na težini

Idealan dobitak na težini tijekom jednoplodne trudnoće određuje se prema indeksu tjelesne mase (BMI) prije trudnoće. Ako je bio:

  • manji od 18,5 kg/m2: očekuje se dobitak na težini od 12,5 do 18 kg
  • od 18,5 do 24,9 kg/m2: očekuje se dobitak ne težini od 11,5 do 16 kg (0,5 do 2 kg tijekom prvog trimestra i otprilike 0,35 kg po tjednu kasnije
  • veći od 30 kg/m2: očekuje se dobitak od 5 do 9 kg (0,5 do 2 kg tijekom prvog trimestra i 0,25 kg po tjednu kasnije

Ne pretjerujte s dodatnim unosom kalorija

Ukupan unos kalorija ovisi o fizičkoj aktivnosti, dobi, visini i težini, ali važno je naglasiti da u prvom trimestru kod zdravih žena i jednoplodnih trudnoća nije potreban dodatan unos kalorija u odnosu na onaj prije trudnoće.
U drugom se trimestru on treba povećati samo 350 kcal na dan, a u trećem do maksimalno 450 kcal/dan. Većina trudnica u zadnja dva trimestra treba unositi ukupno 2200-2900 kalorija dnevno. To je otprilike: 2-2,5 šalice voća, 3-3,5 šalice povrća, 170-280 grama žitarica, 170-200 grama proteina i 3 šalice mliječnih proizvoda.
Osim napomena koje ovdje navodimo, nije zgorega spomenuti ni svima poznato: ne konzumirajte alkohol i ne pušite!

Unosite dovoljno tekućine

Tijekom trudnoće unos tekućine kroz napitke (u prvom redu vodu i nezašećerene napitke) trebao bi biti barem 2,3 l na dan. Dodatni unos tekućine, do ukupno 3 litre, trebao bi se ostvariti kroz namirnice. Postoje i drugi čimbenici, poput temperature i vlažnosti zraka te fizičke aktivnosti, koji mogu povećati potrebu za tekućinom.

Unosite dovoljno vlakana

Uz dovoljan unos tekućine, za prevenciju opstipacije, koja je česta pojava u trudnoći, iznimno je važno unositi i dovoljno vlakana u prehrani, barem 28 g na dan. U regulaciji stolice posebno je dobra žitarica bogata vlaknima pod nazivom psyllium, koja se može ujutro dodati u zobene ili pšenične pahuljice s jogurtom.

Unosite dovoljno vitamina i minerala

Raznovrsnom prehranom u trudnoći trebao bi biti zadovoljen preporučeni dnevni unos vitamina i minerala. Ako, međutim, žena na dnevnoj bazi ne unosi dovoljno namirnica koje bi, prema preporuci nutricionista, zadovoljile minimalan dnevni unos vitamina i minerala potreban za pravilan razvoj ploda, postoje dodaci prehrani s mikronutrijentima namijenjeni upravo trudnicama, koje je tada mudro uzimati.
Povećani rizik za nedostatak mikronutrijenata imaju trudnice koje nose blizance, trudnice koje puše, adolescentice, vegani, žene koje su imale zahvate barijatrijske kirurgije, žene s gastrointestinalnim poremećajima koji rezultiraju malapsorpcijom (resekcija crijeva, kronične upalne bolesti crijeva) i žene s intolerancijom na laktozu.

Koji su mikronutrijenti važni?

  • Željezo je važno i za fetus – potrebno je za pravilan razvoj ploda i posteljice, i za majku – nužno je za povećanje broja crvenih krvnih stanica. U hrani se nalazi u dva oblika – kao hem i ne-hem željezo. Hem željezo je uglavnom životinjskog porijekla i lakše se apsorbira u organizmu, a nalazi se u crvenom mesu, peradi, ribi i jajima. Ne-hem željezo nalazi se u biljkama i dodacima prehrani. Ovaj oblik željeza malo se teže apsorbira u organizmu pa ga je potrebno uzimati uz namirnice bogate C vitaminom. Od hrane ga sadrže žitarice s dodatkom željeza, tofu, grah i leća, tamnozeleno lisnato povrće. Stručnjaci u trudnoći preporučuju dodatni dnevni unos od 15 mg-30 mg željeza kako bi se spriječio nastanak sideropenične anemije.
  • Namirnice bogate C vitaminom: citrusno voće poput naranči, bobičasto voće, papaja, rajčice, slatki krumpir, brokula, kupus, paprika i tamnozeleno lisnato povrće.
  • Za razvoj fetalnog koštanog sustava potrebno je otprilike 30 grama kalcija tijekom trudnoće, koji se po potrebi mobilizira iz majčinih zaliha. Preporučeni dnevni unos kalcija isti je za trudnice i žene generativne dobi te iznosi 1000 mg na dan.
  • Vitamin D potiče normalnu apsorpciju kalcija i fosfora u tijelu te održava potrebnu razinu kalcija u krvi, važnu za zdrave zube i kosti. Svim ženama reproduktivne dobi, pa tako i trudnicama i dojiljama, preporučuje se dnevni unos od 600 IU vitamina D (2010 IOM report).
  • Folna kiselina je sintetski oblik folata – B vitamina (B9) topivog u vodi. Folati (B9) se nalaze u određenoj vrsti hrane – goveđoj jetri, lisnatom povrću, grahu i grašku, avokadu, jajima i mlijeku. Folna kiselina nalazi se i u multivitaminskim preparatima, vitaminskim dodacima za trudnice te se njome obogaćuju određene žitarice, brašno, tjestenine, kruh i riža. Dodatkom od 0,4-0,8 mg folne kiseline jedan mjesec prije kao i prva tri mjeseca trudnoće osjetno se smanjuje rizik defekata neuralne cijevi kod fetusa. Kasnije u trudnoći suplementacija folnom kiselinom potrebna je pak radi razvoja fetusa. Svi prenatalni multivitaminski preparati stoga sadržavaju barem 0,4 mg folne kiseline. Žene kod kojih postoji rascjep neuralne cijevi u osobnoj ili obiteljskoj anamnezi trebale bi prekoncepcijski te u prva 3 mjeseca trudnoće uzimati veću dozu folne kiseline (1-4 mg).
  • Kolin je esencijalni nutrijent koji prelazi od majke fetusu. Dovoljna raspoloživost kolina ključna je u razvoju centralnog živčanog sustava, s jasnim pozitivnim učincima na kognitivnu funkciju. S obzirom na to da kolina često nema u prenatalnim vitaminima, potrebno ga je unositi hranom – jajima, mesom, grahom ribom, brokulom ili špinatom.
  • Cink je neophodan za normalan rast ploda te se nedostatak cinka u trudnoći povezuje s nastankom zastoja u rastu ploda. Nedostatak cinka češće će razviti trudnice s aktivnim upalnim bolestima crijeva.
  • Nedostatak joda u prehrani može uzrokovati hipotireoidizam u majke i fetusa. Da bi se to izbjeglo, preporučuje se unos od 250 mcg u trudnoći i dojenju kroz korištenje jodirane soli i/ili ribe u prehrani. Prekomjeran unos joda, s druge strane, isto može biti štetan jer uzrokuje fetalnu strumu pa tijekom trudnoće treba, primjerice, izbjegavati prekomjeran unos algi.
  • Potrebe za vitaminom A u trudnoći blago rastu jer je on potreban za razvoj fetalnih organa, razvoj koštanog i imunološkog sustava te vida kod fetusa. U slučaju nedovoljnog unosa kroz hranu, fetus će potrebne količine vitamina A dobiti iz majčinih zaliha i zbog toga je nedostatak vitamina A primarno problem u nerazvijenim zemljama. S druge strane, u razvijenijim zemljama potreban je oprez jer je veći problem prevelik unos vitamina A, koji može na fetus djelovati teratogeno. Zbog toga treba izbjegavati multivitaminske preparate koji sadržavaju više od 5000 internacionalnih jedinica (ekvivalent 1500 retinola) vitamina A, ali i konzumiranje jetrice, koja je bogata vitaminom A, posebno u prvom trimestru.

Zašto je važno jesti ribu u trudnoći?

Riba je glavni izvor dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina, tzv. omega-3 nezasićenih masnih kiselina – eikozapentaenske (EPA) i dokozaheksaenske (DHA). One su sastavni dio staničnih membrana i imaju važnu ulogu u protuupalnim procesima, a DHA je neophodna za normalan razvoj mozga i retine. Da bi se postigao ciljani unos od 200-300 mg omega-3 nezasićenih masnih kiselina dnevno, preporučuje se više ribljih obroka tjedno, pri čemu treba izbjegavati onu vrstu ribe koja sadrži veliku količinu žive, poput morskog psa, sabljarke, skuše ili tune. Posebno dobre vrste ribe čija se konzumacija preporučuje čak 2-3 puta tjedno su bakalar, losos, haringa, brancin, orada, morska mačka, srdela te pastrva. Omega-3 nezasićenim masnim kiselinama bogati su i rakovi, jastozi i školjke. U slučaju nedovoljnog unosa ribe, omega 3-nezasićene masne kiseline dostupne su i u dodacima prehrani te se preporučeni dnevni unos može zadovoljiti i suplementacijom.


U mnogim dodacima prehrani količina EPA i DHA manja je od 500 mg po kapsuli od 1000 mg ribljeg ulja jer se u njima nalaze i druge vrste jednostruko zasićenih masnih kiselina, želatin ili glicerin. Veće koncentracije EPA i DHA prisutne su u ulju jetre bakalara, ali ovaj dodatak prehrani sadrži i vitamin A, koji je u visokim dozama teratogen. Mnoga hrana, poput jogurta, mlijeka, jaja i žitarica, ima dodane omega-3 masne kiseline, ali one su biljnog porijekla (alfa-linolenska kiselina, engl. Omega-3 fattz acids, ALA) i ne mogu se smatrati zamjenom za EPA i DHA. Dnevni unos od minimalno 200-300 mg DHA preporučuje se već od početka planiranja trudnoće te tijekom cijele trudnoće i dojenja.

Kako izbjeći infekcije koje se prenose hranom?

Bez obzira na vrstu hrane koja se konzumira, vrlo je važno održavati osobnu higijenu, odnosno redovito prati ruke te dobro ispirati daske na kojima se reže meso. Voće i povrće treba prije konzumacije prati barem 30 sekundi pod tekućom vodom. Nepasterizirani mliječni proizvodi se ne preporučuju, kao niti sirove klice, jer se u tim namirnicama bakterije ne mogu adekvatno isprati. Iznimno je važno meso, ribu i jaja dobro termički obraditi prije konzumacije. Poštivanjem ovih preporuka smanjuje se rizik listerioze, toksoplazmoze i bruceloze, infekcioznih bolesti koje se mogu prenijeti preko zaražene, nedovoljno termički obrađene ili nedovoljno oprane hrane, a imaju vrlo negativne učinke na razvoj fetusa u trudnoći.

Vidi više

Stručni savjeti

...

Beba stiže!

Kad osjetite puknuće vodenjaka, ne paničarite! Imate dovoljno vremena polako se pripremiti i krenuti u rodilište. Bitno je prije toga informirati se o svemu kako bi porođaj prošao sa što manje stresa.

Nekoliko tjedana prije predviđenog poroda pripremite torbu sa stvarima koje će vam trebati u rodilištu kako biste, kad pukne vodenjak i dođe dan porođaja, bili potpuno spremni. Na vrijeme se predbilježite i na neki od trudničkih tečaja na kojem ćete naučiti sve o osnovnim fazama poroda te o pravilnim tehnikama disanja.

Oko dva tjedna prije kraja trudnoće plod se obično namješta u položaj za porođaj. Većina se djece okrene tako da im je glava dolje te da prianjaju uz majčinu zdjelicu. Oslobađanje oksitocina pokreće grčenje mišića maternice i do trudova dolazi zbog pritiska ploda na majčine unutarnje organe ili zato što posteljica više nije u stanju ispunjavati potrebe rastućeg ploda. Grlić, tj. otvor maternice se širi, zatim izlazi čep sluzi, koji izgleda kao lagano zakrvavljena želatinozna tekućina, nakon toga puca vodenjak i tekućina koja okružuje plod izlazi kroz rodnicu.

Trudovi traju od 10 do 24 sata. Najprije se javljaju svakih 20-30 minuta, a kako se porod približava, sve su učestaliji – svake dvije do tri minute.

Prije porođaja grlić maternice se potpuno otvara, do promjera oko 10 cm, tako da glava djeteta može proći između kostiju zdjelice.

Kada se pojavi glava djeteta, primalja ili liječnik će možda morati bebi nježno okrenuti ramena kako bi pomogli pri porođaju. Tada čujemo prvi bebin plač. Nakon toga prereže se pupčana vrpca koja spaja dijete s posteljicom. Do 20 minuta nakon porođaja posteljica i ostatak pupčane vrpce izlaze iz maternice.

Nakon porođaja dolazi do hormonalnih promjena koje ženinu tijelu pomažu da se vrati u normalan život i potiču izlučivanje mlijeka. Od svih tih promjena žena ponekad oslabi, osjeća se plačljivo i uznemireno, to nije ništa neuobičajeno.

Tijekom jednog do dva tjedna nakon poroda, dok se maternica intenzivno steže, još se javlja krvarenje iz rodnice. Ženinu će tijelu trebati oko šest tjedana da se vrati u normalno stanje (vrijeme babinja).

Vidi više

Stručni savjeti

...

Mučnine u trudnoći

Trudnička mučnina najčešća je u prvom tromjesečju trudnoće, no kod nekih trudnica to stanje može potrajati i dulje. Kako je najlakše prebroditi, savjetuje dr. Maja Svetlić Zeljak, spec. ginekologije

Test na trudnoću je pozitivan i veselite se tome, ali ne osjećate se baš najbolje. Imate mučninu skoro cijeli dan? Povraćate, ali ne isključivo ujutro? Ne odgovara vam određena hrana? Umjesto da uživate i slavite sretnu vijest, pitate se što se to zbiva!?

Muči vas što i 80% trudnica. Imate trudničku mučninu i povraćanje koje je najčešće u prvom tromjesečju trudnoće. Nažalost, kod nekih trudnica to stanje može potrajati i dulje. Prema istraživanjima, kod 50% trudnica tegobe prestaju do 14. tjedna trudnoće, a kod 90% trudnica do 22. tjedna. Simptomi su najizraženiji ujutro pa se zbog toga i zovu jutarnja mučnina, međutim najčešće traju i po cijeli dan. Simptomi mogu biti blagi, mučnina praćena povremenim povraćanjem koje je češće ujutro, pa sve do izrazito teških simptoma mučnine i povraćanja. Učestalo i obilno povraćanje više od 10 puta na dan može izazvati dehidraciju, malaksalost, gubitak težine, disbalans elektrolita, ketozu. Takvo stanje trudnice zovemo Hyperemesisi gravidarum te zahtijeva odlazak ginekologu. Povraćanje zna biti toliko obilno i učestalo da zahtijeva ostanak u bolnici.

Smatra se da je uzrok takvih tegoba povezan s naglim porastom i visokim razinama hormona povezanih s trudnoćom. Tome može pridonijeti i psihološka komponenta, odnosno strah od trudnoće i njena ishoda može pojačati tegobe prvog tromjesečja.

Zato savjetujemo trudnicama da kod blagih tegoba piju i jedu više puta dnevno manju količinu pića i hrane, gutljaj po gutljaj, odnosno griz po griz. Ne opterećujte želudac odjednom cijelom čašom pića ili većom količinom hrane. Jedite blagu hranu koja nije teška i jaka. Kod blagih tegoba smatra se da pomažu đumbir i vitamin B6. Neke trudnice se okreću i akupunkturi te navode da im uvelike olakšava tegobe.

Ako se stanje pogorša i ništa od navedenog ne pomogne, mogu pomoći lijekovi antiemetici, a uzimaju se oralno ili u obliku čepića. Kod izuzetno teških simptoma jedino rješenje je odlazak ginekologu te intravenska terapija antiemeticima uz intravenske otopine kojima se uz nadoknadu tekućine korigira disbalans elektrolita.

U tom periodu trudnoće trudnice često ne uspijevaju popiti ni suplemente. Mogući uzrok je i to što neke tablete mogu biti velike i znaju teško padati na želudac. Prednost tada dajemo pripravcima koji imaju odvojeno vitaminsko-mineralnu tabletu i meku kapsulu kao što je Premama duo. U tableti je 11 vitamina i 10 minerala, a u kapsuli su omega 3 masne kiseline – DHA koja je bitna za vrijeme trudnoće, ali i dojenja. Ovaj pripravak ne ostavlja trudnicama ružan okus u ustima te ih je vrlo lako progutati i ne ostavljaju osjećaj težine u želucu. Mogu se piti uz obrok ili neovisno o njemu, mogu se popiti odjednom ili odvojeno, što trudnicama omogućava da prilagode sebi i svom stanju vrijeme konzumiranja tablete i meke kapsule.

Naravno da trudnicama s ovakvim tegobama nije ugodno, traže savjet i razumijevanje okoline te svoga ginekologa. Prisutna je određena doza neizvjesnosti i nelagode, ali većinom se radi o blažim oblicima mučnine s povremenim povraćanjem. Valja znati da će sve tegobe s odmakom trudnoće proći, da treba prigrliti trenutno stanje i nakon toga preostaje vam uživati u tih nezaboravnih devet mjeseci trudnoće.

Vidi više

Stručni savjeti

...

Bakterijska vaginoza u trudnoći

Poremećaj vaginalne flore može se dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi žene, ali se ipak najčešće javlja u reproduktivnom razdoblju, počevši od prve menstruacije. O uzrocima, dijagnozi i prevenciji piše Zrinka Komadina Estatiev, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije.

Normalni uvjeti u rodnici sačuvani su složenim mehanizmom održavanja pH kiselim koji je između 3,8 do 4,2. Za kiseli pH rodnice odgovorna je mliječna kiselina. U zdravoj vaginalnoj flori dominiraju vrste laktobacila (Lactobacilus reuteri, Lactobacilus rhamnosus, Lactobacilus crispatus..,) koje pomažu održavati fiziološku kiselost metaboliziranjem glikogena u mliječnu kiselinu. Nizak pH rodnice sprječava razmnožavanje anaerobnih bakterija koje su u malom postotku prisutne u vaginalnoj flori.

Poremećaj vaginalne flore može se dogoditi u bilo kojoj životnoj dobi žene, ali se ipak najčešće javlja u reproduktivnom razdoblju, počevši od prve menstruacije. Do poremećaja u vaginalnoj flori može doći uslijed hormonskih promjena u menstruacijskom ciklusu, kod uzimanja oralnih kontraceptiva, u trudnoći i babinju. Učestali spolni odnosi kao i neodgovarajuće održavanje intimne higijene korištenjem alkalnih sapuna također će poremetiti pH rodnice. Dugotrajne terapije antibioticima uz psihički i fizički stres te smanjeni unos vitamina D, vitamina A, cinka i željeza isto tako dovode do poremećaja mikroflore rodnice.

Poremećaj vaginalne flore očituje se u padu broja laktobacila pa dolazi do prekomjernog rasta anaerobnih bakterija rodnice – Gardnerelle vaginalis, Mobiluncusa, Prevotelle, Mycoplasme hominis… Taj sindrom nazivamo bakterijska vaginoza. Bakterijska vaginoza najčešći je uzrok abnormalnog vaginalnog iscjetka u žena u reproduktivnoj dobi.

Dijagnozu bakterijske vaginoze liječnik ginekolog postavlja na temelju kliničke slike koja uključuje pojačani vaginalni iscjedak neugodnog mirisa (po ribi), pregled obriska rodnice pod mikroskopom na kojem se prikažu brojne epitelne stanice okružene brojnim bakterijama (clue cells), a pozitivan test kalijevom lužinom dodatno potvrđuje dijagnozu. pH rodnice je između 5 i 6. Mikrobiološka obrada za postavljanje dijagnoze bakterijske vaginoze nije potrebna.

Bakterijska vaginoza u trudnoći je ozbiljno stanje koje povećava rizik od spontanog pobačaja, osobito u drugom tromjesečju, te nosi visoki rizik prijevremenog poroda. Čak 50% žena ima bakterijsku vaginozu bez simptoma što je bitno prepoznati na vrijeme, najbolje prije planirane trudnoće, a svakako u 1. tromjesečju. Bakterijska vaginoza ne smatra se spolno prenosivom bolešću, ali u njezinoj pozadini može biti biti neka spolno prenosiva bolest, osobito klamidija, pa je nužno trudnicama s bakterijskom vaginozom napraviti mikrobiološku obradu vrata maternice.

U terapiji bakterijske vaginoze koristi se odgovarajuća antimikrobna terapija uz uzimanje probiotika koji sadrže laktobacile prilagođene vaginalnoj flori. Istodobno treba liječiti i partnera jer su, u protivnom, češći recidivi.

S obzirom na to da nastanak bakterijske vaginoze nije u potpunosti jasan, nije potpuno poznato ni kako je prevenirati. Antibiotici preveniraju rast anaeroba, ali nužno ne eliminiraju faktore koji dovode do razvoja bakterijske vaginoze, pa je i ponovno pojavljivanje bakterijske vaginoze relativno često. Ipak, istraživanja pokazuju da povećani unos masti u prehrani povećava rizik bakterijske vaginoze, a povećani unos folata, vitamina E i kalcija može smanjiti rizik teškog oblika bakterijske vaginoze. Isto tako istraživanja su pokazala da je deficit vitamina D povezan s bakterijskom vaginozom u trudnica u prvom tromjesečju.

Uravnotežena i raznolika prehrana najbolji je put do jakog imuniteta koji onda pomaže u borbi protiv bakterijske vaginoze.

Trudnicama koje su sklone bakterijskoj vaginozi savjetuje se da iz prehrane izbace kofein, hranu bogatu zasićenim mastima, brzu hranu, da konzumiraju fermentirane mliječne proizvode, uzimaju multivitaminske formule namijenjene trudnicama te probiotike namijenjene vaginalnoj flori.

Vidi više

Stručni savjeti

...

Dijabetes u trudnoći

Dijabetes u trudnoći definira se kao povećana koncentracija glukoze u krvi koja se prvi put javlja u trudnoći. Procjenjuje se da 3-7% trudnica može razviti dijabetes, a posljednjih godina ta učestalost raste. Piše Doris Pilato Ćurko, dr. med., specijalist ginekologije i opstetricije

Čimbenici rizika za razvoj dijabetesa u trudnoći su dob majke (mlada ili starija trudnica), povećana tjelesna težina, etničko porijeklo (Afroamerikanke, Azijatkinje, Indijanci), sindrom policističnih jajnika, dijabetes u prethodnoj trudnoći, dijabetes u obitelji, prethodni neželjeni ishod trudnoće i velika beba u prijašnjoj trudnoći (dijete na porodu teže od 4000 g).

Dijabetes u trudnoći povećava pobol i smrtnost fetusa i trudnica

Kod trudnica se može razviti povišen krvni tlak, preeklampsija, oštećenje vida, oštećenje rada bubrega i ostalih organa.Žene s prethodnim dijabetesom u trudnoći imaju vrlo visok rizik od razvoja dijabetesa tipa 1 i 2 kasnije u životu. Rizik od metaboličkog sindroma povećan je 3 puta u ovih žena, a njihovi potomci imaju osmerostruki rizik od razvoja dijabetesa.

Novorođenče je u opasnosti od respiratornog distresa (problem s disanjem), hipoglikemije i hiperbilirubinemije. Loš nadzor nad razinom šećera u krvi trudnice u prvom tromjesečju povećava rizik od prirođenih malformacija ploda. Dijabetes povećava rizik od rađanja makrosomne djece (težina na porodu iznad 4000 g), što povećava rizik za distociju ramena pri vaginalnom porodu i povećava učestalost dovršenja poroda carskim rezom.

Simptomi i dijagnoza

Većina simptoma ne razlikuje se od simptoma normalne trudnoće. Najčešće se javljaju često mokrenje, povećana žeđ i glad, urinarne infekcije i kandidijaze. Preporuka je da se svim trudnicama određuje razina glukoze u krvi.

U prvom tromjesečju ginekolog upućuje trudnice na obavljanje laboratorijskih pretraga, gdje se uz ostale pretrage natašte određuje visina glukoze u krvi.

Sljedeći probir glukoze u krvi je od 24. do 28. tjedna trudnoće kada se, prema preporuci IADPSG-a (Međunarodne udruge za proučavanje dijabetesa u trudnoći), svim trudnicama radi OGTT, odnosno test opterećenja glukozom.

OGTT testom natašte se mjeri vrijednost glukoze u venskoj krvi, zatim trudnica popije 75 g glukoze i ponavlja se vađenje krvi nakon 1 sata i nakon 2 sata. Vrijednosti glukoze koje su jednake ili iznad 5.1 mmol/L natašte, 10.0 mmol/L nakon 1 sat i 8.5 mmol/L nakon 2 sata kriterij su za dijagnozu dijabetesa u trudnoći.

Osim navedenih testova, može se određivati i HbA1c koji bi trebao biti manji od 6.5 %.

Terapija

Kada se postavi dijagnoza dijabetesa u trudnoći, cilj je održavati normalnu razinu glukoze u krvi. Trudnicama se savjetuju češće kontrole glukoze u krvi, tijekom trudnoće i nakon poroda. Savjetuje se dijeta, pravilna prehrana, održavanje tjelesne težine i tjelovježba.

Dijeta

Prehrana u trudnoći mora biti uravnotežena i raznolika. Mora sadržavati 50-60% ugljikohidrata, 25% masti i 20% proteina.

Preporučljivo je tijekom dana konzumirati tri glavna obroka (doručak, ručak i večera) i tri međuobroka (sredinom prijepodneva, sredinom poslijepodneva i poslije večere). Treba izbjegavati namirnice bogate šećerom (slatkiše, grickalice, gazirana pića i voćne sokove) te jesti puno povrća i voća (3-5 porcija dnevno) i uzimati puno tekućine

Ako trudnica uzima vitaminske preparate, može potražiti preparat koji u svom sastavu ima krom koji doprinosi održavanju normalne razine glukoze u krvi(naša je preporuka PreMama duo).

Krom se nalazi i u namirnicama kao što su rajčice, kruške, brokula, češnjak.

Vježbanje

Vježbanjem se smanjuje količina glukoze u krvi. Zdravim trudnicama preporučuje se 2 i pol sata vježbanja tjedno u obliku hodanja, plivanja i prakticiranja vježbi prilagođenih trudnicama.

Ako se ni nakon pridržavanja dijete i tjelovježbe, razina glukoze u krvi ne smanji, liječnik može propisati lijekove za regulaciju glukoze.

Prevencija gestacijskog dijabetesa

Dobra i pravilna prevencija gestacijskog dijabetesa bila bi redovita i stalna tjelesna aktivnost uz zdravu i uravnoteženu prehranu. Uz to, preporuka je planirati trudnoću. Ako žena ima prekomjernu tjelesnu težinu, bilo bi poželjno smršaviti prije trudnoće.

Bitni su i redoviti ginekološki pregledi tijekom trudnoće. Uz pridržavanje savjeta ginekologa velike su šanse da će trudnoća proći u redu i da ćemo na porodu imati zdravo novorođenče i sretnu majku.

Vidi više

Stručni savjeti

...

Medicinski potpomognuta oplodnja – kada potražiti pomoć?

O najčešćim uzrocima neplodnosti, medicinski pomognutoj oplodnji i dodacima prehrani koji mogu biti od pomoći piše Franjo Fury, dr. med. specijalist ginekologije i opstetricije

Neplodnost definiramo kao nemogućnost zanošenja para u reproduktivnoj dobi u godinu dana nezaštićenih, redovitih spolnih odnosa. Postoje 2 vrste neplodnosti: primarna i sekundarna. Primarnu definiramo kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće bez ijedne prethodno ostvarene kliničke trudnoće, a sekundarnu neplodnost definiramo kao nemogućnost ostvarivanja trudnoće nakon barem jedne klinički ostvarene trudnoće.

Zdravi mladi par u prvih 12 mjeseci uspije ostvariti klinički trudnoću do 85% slučajeva. Najviši fekunditet (plodnost) kod žena je između 20. i 30. godine, a kod muškaraca do 40. godine života. Učestalost neplodnosti danas u svijetu je između 15-17% s tendencijom porasta.

Ako se postavi dijagnoza neplodnosti, kreće se u obradu para te se traži uzrok. Uzroci neplodnosti mogu se podijeliti na muške, ženske, kombinirane (zajedničke) te idiopatske (nepoznat uzrok). Najčešći uzroci su: odgađanje rađanja (starija dob partnerice/partnera), loša kvaliteta ejakulata (sperme), spolno prenosive bolesti, upale u zdjelici, endometrioza i adenomioza, miom i polip, prethodna tubarna trudnoća, ginekološke operacije, kongenitalne anomalije maternice, okolišni i nutritivni čimbenici, onkološke bolesti mlađih muškaraca i žena.

Medicinski potmognuta oplodnja (>MPO) prepoznata je kao jedno od najvećeg dostignuća u 20. stoljeću. U Hrvatskoj prvo dijete rođeno iz MPO IVF postupka rođeno je 1983. godine. Do današnjeg dana u svijetu je pomoću te metode rođeno više od 5 milijuna djece

Prema Zakonu o medicinski pomognutoj oplodnji u Hrvatskoj iz 2012., žena do navršene 42. godine života ima pravo na 10 MPO postupaka na teret HZZO-a (4 IUI i 6 IVF postupka od kojih 2 moraju biti u prirodnom ciklusu)Za uključivanje u program MPO parovi su dužni dostaviti zakonsku dokumentaciju koja uključuje: kopije osobnih iskaznica (ili drugi identifikacijski dokument); vjenčani list, a za nevjenčane parove izjavu o izvanbračnoj zajednici i priznavanju očinstva; markere na zarazne bolesti (HIV, hepatitis B i C, sifilis).; te krvnu grupu i Rh faktor za ženu

Metode medicinski pomognute oplodnje su inseminacija (AIH/IUI artificial insemination by husband ) i izvantjelesna oplodnja (IVF/ICSI – engl. in vitro fertilization/intracytoplasmatic sperm injection).

IUI se odnosi na injiciranje prethodno pripremljenih spermija u šupljinu maternice. Može biti homologna (sperma porijekla partnera) ili donorska (sperma porijekla donora).

IVF i ICSI su najuspješnije, najsloženije i najskuplje metode medicinski pomognute oplodnje u liječenju neplodnosti. Primjenjuju se kada su indicirani te kada su ostali oblici liječenja bezuspješni.

Kako bi se poboljšala plodnost i uspješnost metoda MPO, postoje brojni lijekovi, vitamini i dodaci prehrani. Nabrojat ćemo neke od njih i ukratko objasniti.

  • Folna kiselina ili vitamin B9 je najčešći dodatak prehrani koji se koristi za reproduktivno zdravlje žene. Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća ustanovljeno je kako peroralni dodatak folate izrazito umanjuje rizik od defekata neuralne cijevi u trudnoći.
  • Vitamini B6 i B12: Nedostatak vitamina B6 povezana je s većom stopom ranih spontanih pobačaja kao i smanjenom stopom trudnoća.
  • Inozitoli: Dva najvažnija stereoizomera jesu mioinozitol i D kiroinozitol. Primjena inozitola nalazi svoje mjesto u liječenju žena sa sindromom policističnih jajnika. Anovulaciju i hiperandrogenizam dodatno može pogoršati kompenzatorna hiperinzulinemija koja je posljedica inzulinske rezistencije.
  • Vitamin D: D2 i D3 dobivamo iz hrane (riba, mlijeko, gljive, žumance). Zahvaljujući UV svjetlosti, može se sintetizirati u koži. Pokazalo se kako žene s višom razinom vitamina D u serumu i u folikularnoj tekućini imaju bolje ishode liječenja neplodnosti. Kod muškaraca je manjak vitamina D povezan s negativnim učincima na ukupnu pokretljivost, progresivnu pokretljivost i morfologiju spermija
  • Omega 3 masne kiseline: Alfa linolenska kiselina (ALA) čiji su glavni izvori laneno ulje, orasi te ulje uljane repice, znači biljni izvori. Ljudsko tijelo ALA uglavnom koristi za dobivanje stanične energije, no ona je i gradivni element za dobivanje EPA i DHA. Problem je što se sa starenjem gubi aktivnost enzima ∆-6 desaturaze, tako da se samo 6% ALA pretvara u EPA i DHA. EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksanska kiselina) nalazimo pretežno u ribljim uljima te nekim algama. Recentne studije pokazale su povećan broj morfološki ispravnih spermija u muškaraca s višim unosom omega 3 masnih kiselina te pozitivnu povezanost između omega 3 masnih kiselina i razine estradiola, broja folikula i kvalitete embrija tijekom stimulacije jajnika za IVF. Preporučuje se konzumacija ribe 2 puta tjedno kod pacijenata kod kojih se planira postupak IVF/ICSI.
  • Antioksidansi: Karnitin (nalazimo ga u ribi, mesu peradi, pšenici, šparogama, avokadu i maslacu od kikirikija.), vitamin C (razno voće i povrće, prije svega šipak, crni ribiz, trešnja, limun, naranče, mandarine, lisnato povrće, paprika, kupus, rajčica, krumpir), vitamin E (biljna ulja, posebno od pšeničnih klica, suncokretovo ulje i sjemenke, ulje kukuruznih klica, bademi, kikiriki, jaja i neki mliječni proizvodi – margarin i mlijeko), karotenoidi (betakaroten, alfa-karoten, lutein, likopen, zeaksantin su pigmenti odgovorni za crvenu, žutu, zelenu i narančastu boju voća i povrća), pentoksifilin, melatonin… Svi oni također djeluju tako da smanjuju oksidativni stres te poboljšavaju kvalitetu jajnih stanica i speramogenezu (kvalitetu sjemena) te samim time dovode do veće stope kliničkih trudnoća.
  • Metali i elementi u tragovima: Cink i selen. Studije pokazuju poboljšanje koncentracije spermija te progresivne pokretljivosti nakon suplementacije cinkom i selenom u subfertilnih muškaraca. Selen ima pozitivan utjecaj na kvalitetu jajnih stanica i embrija kao i utjecaj na stopu trudnoća u žena liječenih IVF-om.
Vidi više

Stručni savjeti

...

Važnost omega 3-masnih kiselina u trudnoći i dojenju

Omega-3 masne kiseline su nutrijenti ključni za razvoj djeteta tijekom trudnoće, ali i tijekom dojenja. O njihovu djelovanju, najboljim izvorima i suplementaciji piše Lidija Pejković, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije

Omega 3-masne kiseline su polinezasićene masne kiseline, koje najčešće nazivamo i dobre masne kiseline. To su masnoće koje pripadaju esencijalnim nutijentima, što znači da ih tijelo ne može samo proizvesti i kao takve su neophodne za život. One su osnovne strukturalne komponente membrane moždanih stanica i čine bitan dio enzima unutar stanica, koji omogućavaju prijenos vrijednih hranjivih sastojaka u stanice i iz njih. Tipičan zapadnjački način prehrane osigurava previsok unos omega-6 masnih kiselina te nedovoljan unos omega-3 masnih kiselina. Poznate su brojne pogodnosti prehrane bogate omega-3 masnim kiselinama za zdravlje, i to tako što smanjuju razinu triglicerida u krvi, smanjuju krvni tlak, sprječavaju nastanak krvnih ugrušaka, poboljšavaju cirkulaciju krvi te djeluju protuupalno za razliku od omega-6 masnih kiselina.

Prehrana bogata omega-3 masnim kiselinama tijekom trudnoće dokazano smanjuje rizik od prijevremenog poroda, manji je rizik da se kod djeteta u trudnoći razvije zastoj rasta, a značajno je manje novorođenačkih komplikacija. Dovoljan unos od 250 mg omega 3-masnih kiselina razina tijekom trudnoće pomaže djeci da razviju zdravu mikrobiotu, a to osigurava i pravilan neurološki razvoj. Sve to utječe na održavanje normalne tjelesne mase tijekom života

Neophodne su za razvoj mozga i mrežnice oka, dakle značajne su u razvoju mentalnih sposobnosti kao i za razvoj osjeta vida. Adekvatni unos omega-3 masnih kiselina tijekom dojenja neophodan je za razvoj vida i mozga djeteta.

Istraživanje je potvrdilo da djeca dojena majčinim mlijekom koje sadrži veću koncentraciju omega-3 masnih kiselina pokazuju bolji vid i neurološki razvoj. Dojiljama se preporučuje unos od 300 mg omega-3 masnih kiselina, a smatra se da se može postići ako dojilja konzumira minimalno dva obroka ribe tjedno.

Unos omega-3 masnih kiselina djeluje i na kvalitetu kognitivnih sposobnosti, odnosno na poboljšanje memorije i koncentracije, ali i na smanjenje rizika od neurodegenerativnih bolesti.

Činjenica da rast mozga završava oko šeste godine jasno govori o važnosti adekvatnog unosa ovog nutrijenta tijekom trudnoće, dojenja, ali  i u prehrani djece.

Dovoljan unos omega-3 masnih kiselina u prvim mjesecima života može imati važan efekt na buduće učenje djeteta te može smanjiti rizik od razvoja atopijskog dermatitisa. 

Prirodni izvor omega-3 masnih kiselina iz hrane su npr. orašidi: orasi, sjemenke lana, suncokreta i chia sjemenke; ulja: orahovo i ulje konoplje; plava riba poput srdele, inćuna kao i losos te riječna riba poput pastrve.

Osim omega 3-masnih kiselina plava morska riba i riječna riba poput pastrve obiluju i vitaminom D koji se danas smatra jednim od najdeficitarnijih nutrijenata te sve više istraživanja navodi kako nam sinteza vitamina D putem izlaganja suncu nije dovoljna te ga trebamo unositi putem hrane. Vitamin D utječe i na zdravlje kostiju, na imunitet te na proizvodnju spolnih hormona i serotonina, hormona sreće. Ova je riba i  dobar izvor selena, što može biti zanimljivo osobama s problemima sa štitnjačom te vitamina B skupine, koji sudjeluju u proizvodnji energije. Izvor je i molibdena koji pomaže u razlaganju sulfita koji mogu izazvati alergijske reakcije te koji aktiviraju brojne enzime u organizmu, te je izvor kalcija, kalija i magnezija.

Valja napomenuti i  da pastrva ima i lako probavljive proteine pa se nakon konzumacije pastrve osjećamo ”lakše” nego nakon konzumacije morske plave ribe ili mesa. Zbog teže probavljivosti, pa i okusa, trudnice često izbjegavaju konzumaciju plave ribe. Upravo iz navedenih razloga, ako trudnice ili dojilje ne konzumiraju ribu, savjetuje se suplementacija omega-3 masnih kiselina u dnevnoj dozi od 250 mg. Tako će pouzdano svojem djetetu osigurati kvalitetne i pročišćene omega-3 masne kiseline.

Treba napomenuti i  da se u trudnoći ne preporučuje konzumiranje ribe poput sabljarke, skuše, morskog psa, ali i tune. Razlog tome je što meso velikih riba može sadržavati olovo i živu, elemente koji štetno djeluju na živčani sustav dojenčadi i djece pa se često preporučuje izbjegavanje spomenutih namirnica.

Vidi više
Vidi više