Na konferenciji koju je održao Nacionalni institut za zdravlje SAD-a na temu: „Upotreba dodataka prehrani kod žena: sadašnje stanje i buduće smjernice“ doneseni su zaključci o prehrambenim potrebama trudnica, kao i majki koje doje.”
Na konferenciji koju je održao Nacionalni institut za zdravlje SAD-a na temu: „Upotreba dodataka prehrani kod žena: sadašnje stanje i buduće smjernice“ doneseni su zaključci o prehrambenim potrebama trudnica, kao i majki koje doje.
Kao što je općenito prihvaćeno, tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta preporučuje se isključivo dojenje, pod uvjetom da su prehrana majki i zalihe adekvatne te da se dovoljna količina istih prenosi na dijete. Sastav mlijeka je promjenjiv i ovisi o prehrani majke, što je najuočljivije u sadržaju vitamina.
Nutritivne potrebe tijekom laktacije su znatno povećane nego one tijekom trudnoće.
Razlog tome leži u činjenici da u prvih 4 do 6 mjeseci života dojenčad udvostručuje svoju težinu pri rođenju, a koju su dobili tijekom 9 mjeseci trudnoće. Mlijeko koje se izlučuje u ova 4 mjeseca predstavlja količinu energije približno jednaku ukupnom utrošku energije u trudnoći. Također, gustoća hranjivih tvari u prehrani majke ima veliku važnost tijekom laktacije jer je procijenjeno povećanje energetskih potreba manje od procijenjenog povećanja potreba za drugim hranjivim tvarima. Osim toga, zaključeno je da postoji veća potreba za određenim mikronutrijentima tijekom dojenja u odnosu na razdoblje trudnoće, kao što su vitamin C, vitamini B 1, B 6 , B 12 , pantotenska kiselina, biotin, kolin, vitamin E, cink, jod, selen itd
Možemo zaključiti da je zdrava prehrana koja osigurava visoku gustoću hranjivih tvari vrlo važna tijekom dojenja, kako za majku kako bi se spriječila njezina iscrpljenost, tako i za dijete kako bi osigurao pravilan rast i razvoj.
Uključivanje dnevnog dodatka prehrani namijenjenog majkama koje doje nije zamjena za zdravu prehranu, ali je pouzdan izvor potpore tijekom ovog važnog razdoblja Vašeg i djetetovog života.
Picciano MF. Pregnancy and Lactation: Physiological Adjustments, Nutritional Requirements and the The Role of Dietary SupplementsThe Journal of Nutrition. 2003;133(6):1997S-2002S.